10 oct. 2016 | 18:50

Motivul pentru care guvernul britanic a interzis Apple Watch

ACTUALITATE
Motivul pentru care guvernul britanic a interzis Apple Watch

Membrilor Cabinetului din Marea Britanie nu li se va permite să poarte Apple Watch.

În urmă cu câteva zile, guvernul american a acuzat în mod oficial Rusia pentru o operațiune de hacking din luna iulie a acestui an. În cadrul acesteia, nu mai puțin de 19.000 de email-uri ar fi fost furate de pe rețelele operate de Partidul Democrat din Statele Unite ale Americii, unele dintre acestea ajungând ulterior pe site-ul WikiLeaks. La acea vreme, oficialii partidului nu s-au ferit să acuze Rusia, însă administrația prezidențială nu s-a implicat până de curând.

Aceste știri se pare că au reușit să-i îngrijoreze pe oficialii britanici, care au luat decizia de a le interzice membrilor cabinetului să poarte Apple Watch în timpul întâlnirilor. Astfel, ei speră să prevină orice cazuri de spionaj din partea Rusiei sau a oricărui alt stat. ”În timpul lui David Cameron, mai mulți miniștrii din Cabinet au purtat ceasuri inteligente, printre aceștia numărându-se Michael Gove. Cu toate acestea, sub Theresa May, miniștrilor le-a fost interzis să le mai poarte deoarece dispozitivele ar putea fi accesate de hackeri”, au menționat cei de la Telegraph, citați și de către Gizmodo.

Telefoanele mobile au fost interzise chiar din anul 2013, iar unii miniștri au plasat dispozitivele chiar și în cutii speciale, pentru a fi siguri. Britanicii ar avea, probabil, ceva de învățat de la Sorin Oprescu, acesta din urmă apelând la tehnologie atunci când voia să se ferească de cei curioși. După cum probabil știți, fostul primar al capitalei deținea un aparat pentru bruierea telefoanelor.

Un astfel de aparat transmite un semnal pe aceleași frecvențe radio pe care le utilizează și terminalul, blocând astfel comunicarea dintre acesta și turnurile GSM și inițiind un  atac de tipul ”denial of service”. Mai exact, semnalul transmis de jammer trebuie să fie suficient de puternic pentru a-l anula pe cel al telefonului. În condițiile în care au parte de interferențe, telefoanele sunt programate să adauge o putere mai mare semnalului, iar dispozitivele de bruiaj trebuie să fie capabile să identifice acest lucru pentru a-l putea anula.