25 feb. 2016 | 17:56

Google dorește să ia apărarea tuturor site-urilor de știri în fața atacurilor DDoS

ACTUALITATE
Google dorește să ia apărarea tuturor site-urilor de știri în fața atacurilor DDoS

Atacurile DDoS sau Distributed Denial of Service sunt o metodă extrem de populară de a bloca ilegal un site, sau orice aplicație bazată pe un server. Google crede că acest obicei trebuie să înceteze.

După ce a lansat anul trecut Project Shield, o unealtă voluntară de a permite site-urilor independente să-și redirecționeze traficul prin serverele Google pentru a evita atacuri cibernetice, acum gigantul american a decis să ofere accesul oricărui site de știri existent către serverele proprii pentru a evita pericolul atacurilor DDoS.

Renumit Jigsaw, proiectul Project Shield al Google, a ajuns să fie folosit până acum de 100 de site-uri care se ocupă de subiecte politice precum: drepturile omului, monitorizarea alegerilor sau chiar site-uri de știri independente. Dacă până acum site-urile erau selectate de Google, acum orice site care dorește protecție față de atacuri online poate să se alăture rețelei de servere deținute de Google.

Conform unui interviu oferit Wired, șeful Project Shield, George Conard,  a spus că: ”Orice site care a ajuns să publice ceva interesant a fost ținta unui atac cibernetic. Site-urile mici și independente nu au resursele necesare să implementeze metode eficiente de protecție. În acestă situație apărem noi să le luăm apărarea.” Pentru a nu fi suspectați de intenții malefice, gigantul american a menționat că Google nu va permite ca infrastructura sa să servească o anumită agendă politică, așa că toată lumea va avea acces la serviciul oferit de gigantul american.

Din punct de vedere tehnic, ajutorul oferit de Google constă în redirecționarea vizitatorilor site-ului, inclusiv membrii înregistrați, către un server al Google care va garanta protecție maximă împotriva oricăror atacuri DDoS. Marile ziare online, cu sisteme de protecție online avansate, sunt de asemenea invitate să se alăture inițiativei Google, însă mai mult ca sigur vor refuza la gândul că vor trebuie să împartă informații confidențiale cu gigantul american. Chiar și așa, Conard promite că Google nu va păstra arhivele și informațiile companiilor cu care lucrează mai mult de două săptămâni, iar informațiile pe care le stochează nu vor fi folosite în publicitate.

Într-un final nu se știe exact ce succes va avea Project Shield, de vreme ce hackerii vor găsi până la urmă o metodă de a evita protecția Google. Chiar și așa, e clar că de acum înainte toți internauții rău voitori vor trebui să muncească mai mult dacă vor vrea să pună bețe în roate publicațiilor online mici.