20 apr. 2016 | 08:36

Google.com este un website periculos, există însă o explicație

ACTUALITATE
Google.com este un website periculos, există însă o explicație

O analiză simplă a scos la iveală faptul că Google a marcat Google.com ca fiind un website cu potențial mare de risc. Din fericire, există un motiv cât se poate de logic pentru acel gest.

Într-o perioadă în care foarte mulți dintre noi au ajuns să fie dependenți de Google, pare un pic ciudat ca Google.com să fie marcat ca fiind potențial periculos. În același timp însă, având în vedere varietatea foarte mare de conținut care este doar la un click distanță din motorul de căutare, acest calificativ nu ar trebui să pară foarte ciudat.

Totul a pornit de la un utilizator de pe Reddit care, prin intermediul Safe Browsing Site Status a verificat Google.com. Nu mică i-a fost uimirea când a văzut că respectiva unealtă online vă avertizează că ,,anumite pagini din acest website redirecționează vizitatorii către pagini periculoase care instalează malware pe computerele utilizatorilor.” Situația este cel puțin ciudată, dar luând în calcul că, la rândul său, respectivul malware vă poate fura datele personale și informații financiare, fenomenul trebuia sesizat.

Din fericire, după cum au observat și cei de la Washington Post, riscul nu este neapărat unul foarte mare, ci mai degrabă temporar. Până și pe pagina Safety Checker, în partea de jos, există un text menit să liniștească internauții înspăimântați. ,,Nu vă panicați. Uneori, utilizatorii postează conținut periculos pe website-uri care sunt perfect sigure. Safe Browsing va actualiza statusul acestei pagini imediat ce webmasterul a curățat conținutul potențial periculos.” Cu alte cuvinte, în contextul în care cineva a găzduit conținut malițios pe serverele Google, unealta companiei americane nu are discernământ pentru a identifica sursa problemei și marchează întregul domeniu ca fiind periculos.

Un alt exemplu de clasificare un pic ciudată a unui website ca fiind potențial periculos este Tumblr, o platformă foarte populară de blogging. Ca urmare, Safe Browsing Site Status Checker nu este nici pe departe perfect, dar ca orice alt serviciu Google, suntem siguri că va beneficia de îmbunătățiri în viitorul apropiat.

google-safe-browsing

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele