21 iul. 2016 | 14:06

Francezii somează Microsoft: Windows 10 nu trebuie să mai spioneze utilizatorii

ACTUALITATE
Francezii somează Microsoft: Windows 10 nu trebuie să mai spioneze utilizatorii

Francezii i-au obligat pe cei de la Microsoft să nu mai spioneze utilizatorii.

Compania din Redmond se pare că are o serie de probleme în Franța. Autoritățile din țara respectivă le-au ordonat celor de le Microsoft să înceteze colectarea excesivă de informații în legătură cu utilizatorii lor și să nu mai urmărească activitatea online a acestora fără acordul lor.

De asemenea, Microsoft se pare că va fi nevoită să garanteze confidențialitatea utilizatorilor săi, după ce s-a descoperit că încă mai transmite date în Statele Unite ale Americii, pe baza acordului numit ”Safe Harbor”. Sistemul acesta de protecție, oferit de americani, a fost anulat de Curtea Europeană de Justiție anul trecut. Scandalurile multiple cauzate de activitățile NSA-ului au fost unul dintre principalele motive. Astfel, Microsoft ar avea la dispoziție trei luni de zile pentru a se conforma.

După cum menționează și Verge, Terry Myerson, vice-președinte în cadrul Microsoft, a declarat în trecut că sistemul de operare ”adună informații astfel încât produsul să fie mai bun pentru utilizatori”, aceștia din urmă ”putând determina ce informații furnizează”. Conform CNIL, autoritatea franceză specializată în confidențialitatea utilizatorilor, Windows 10 ar aduna, printre altele, informații în legătură cu aplicațiile descărcate și perioadele de timp în care acestea sunt folosite de oameni. În cazul în care nu va face ce i s-a cerut în următoarele trei luni, Microsoft ar putea fi amendată.

Cu toate că este cel mai reușit sistem de operare creat de Microsoft lansat până acum și că a venit sub formă de update gratuit, Windows 10 este considerat de unii și cel mai ”indiscret” sistem de operare disponibil. Astfel, pe lângă faptul că Microsoft ar ”asculta” mereu ce faci, se zvonea la un moment dat că software-ul era capabil chiar să scaneze hardul în căutare de programe piratate. Desigur, informația din urmă a rămas la stadiul de zvon, nefiind confirmată până în ziua de azi.

După cum s-a mai scris, cel mai probabil, avem de-a face aici cu o colectare de informații pentru ca Microsoft să știe cât mai multe despre utilizatori astfel încât mai târziu să vândă aceste profiluri către agențiile interesate să cumpere publicitate. Cu îi te știe mai bine, cu atât mai precis poate să le creeze o imagine digitală în serverele sale.