11 nov. 2016 | 15:18

Folosirea smartphone-urilor înainte de culcare ne afectează somnul

ACTUALITATE
Folosirea smartphone-urilor înainte de culcare ne afectează somnul

Smartphone-urile devin o sabie cu două tăișuri, având nenumărate avantaje, dar și o serie de dezavantaje.

Studiul dezbătut mai jos a fost publicat în data de 9 noiembrie, în jurnalul PLOS ONE, și a fost efectuat sub conducerea lui Matthew Christensen, alături de colegii săi de la University of California din San Francisco.

Smartphone-urile sunt din ce în ce mai importante pentru noi, având în vedere că devin aproape indispensabile prin prisma multitudinii de utilizări pe care le au. Vrem să vedem ce au postat prietenii noștri pe Facebook, vrem să ne ținem la curent cu cele mai noi știri la prima oră a dimineții și vrem să intrăm direct pe YouTube ca sa ascultăm muzică. Smartphone-urile au și o serie de dezavantaje, cel mai important la momentul actual fiind cel al efectelor ecranelor asupra somnului.

Echipa lui Christensen a dorit să testeze dacă se conformă ipoteza ce susține că expunerea îndelungată la ecranele de smartphone-uri conduce la un somn odihnitor și de durată mai mică.. Aceștia au analizat date obținute de la 653 de adulți din SUA, ce au luat parte la cercetarea Health eHeart Study. Subiecți și-au instalat pe telefoane o aplicație ce analiza cât timp este ecranul pornit și monitoriza câte minute din fiecare oră acesta era activ, de-a lungul a 30 de zile. Echipa a monitorizat și numărul de ore dormite de participanții la studiu., dar și calitatea somnului subiecților.

Cercetătorii au descoperit că, în medie, telefoanele au fost folosite aproximativ 38,4 ore, existând o medie de 3,7 de minute de utilizare pe oră. Timpii mai mari de folosire au fost corelați cu mai puține ore de somn pe noapte, dar și cu o calitate scăzută a somnului. Efectele cele mai puternice au apărut când oamenii foloseau telefoanele înainte de somn, arată sciencedaily.com.

Cercetarea despre care vorbim este prima ce măsoară prospectiv expunerea la smartphone-uri, dar autorii recunosc și că există limitări ale studiului, având în vedere că participanții au raportat ei înșiși rezultatele somnului. Asocierea dintre cele două elemente, totuși, reprezintă un punct de început pentru cei cred că folosirea smartphone-urilor înainte de culcare este dăunătoare.