04 iun. 2016 | 15:09

Filmele despre Muhammad Ali pe care trebuie să le vezi

FEATURE
Filmele despre Muhammad Ali pe care trebuie să le vezi

Celebrul pugilist şi filantrop Muhammad Ali a murit la 74 de ani într-un spital din Phoenix, unde fusese spitalizat cu o seară în urmă din cauza unor probleme respiratorii.

Muhammad Ali suferea de aproape 30 de ani de maladia Parkinson şi a fost spitalizat de două ori, în 2014 şi 2015, pentru o pneumonie şi o infecţie urinară. A devenit cunoscut în lumea boxului datorită meciurilor celebre din ring, precum „Rumble în the Jungle” sau „Thrilla în Manila”.

Născut Cassius Clay, la 17 ianuarie 1942, a obţinut 56 de victorii în 61 de meciuri, din care 37 înainte de limită, devenind primul boxer care a câştigat trei titluri de campion mondial al greilor. Din punct de vedere social, dorinţa sa de a zgudui dominarea „albilor” în America anilor ’60, refuzând să plece în Vietnam în 1967, a dat curaj numeroşilor afro-americani în vremea în care aceştia luptau pentru drepturile de bază.

La 30 de ani de la ultimul său meci, curajul şi evoluţia din ring, dar şi luările de poziţie şi declaraţiile şocante în afara ringului rămân simboluri puternice.
După box, Ali s-a implicat în numeroase cauze umanitare, iar în 2005 a primit medalia libertăţii (Medal of Freedom), cea mai înaltă decoraţie posibilă pentru un cetăţean american. În 1996, în ciuda durerilor provocate de maladia Parkinson, el a fost ultimul purtător al torţei olimpice într-un oraş, Atlanta, unde cu 30 de ani în urmă era cetăţean din zona a doua. Noi ți-am pregătit o scurtă listă de filme cu și despre Muhammad Ali, care să te facă să înțelegi mai bine de ce a fost iubit de atât de mulți oameni.

Filme despre Muhammad Ali – Ali

În acest film, rolul lui Ali e interpretat de Will Smith. Deși e mai cunoscut pentru rolurile din filme de acțiune și comedii, această interpretare i-a adus o nominalizare Oscar. A fost cheltuită o sumă mai mare de o sută de milioane de dolari pentru realizarea acestui film. În deceniul cuprins între 1964 și 1974, în viața lui Casius Clay au avut loc schimbări radicale: s-a căsătorit cu prima soție (Jada Pinkett-Smith, soția din viață reală a lui Will Smith), s-a convertit la islamism, și-a schimbat numele în Muhammad Ali și a protestat împotrivă Războiului din Vietnam. Jon Voight a fost nominalizat la Oscar pentru rol secundar, el interpretându-l pe comentatorul sportiv Howard Cosell.

 

Filme despre Muhammad Ali – When We Were Kings

Leon Gast a filmat în Zaire acest documentar despre Muhammad Ali și George Foreman. Documentarul a stat în umbră 22 de ani din cauza unor probleme financiare, fiind lansat în 1996 și scoțând la iveală povestea vieții mult controversatului Ali, care da dovadă de multă putere, îndemânare, inteligență și un farmec aparte făcând din el un adevărat erou în lumea sportului. A primit mult mai multe critici pozitive decât pelicula cu Will Smith în calitate de protagonist și a primit și un Oscar.

Filme despre Muhammad Ali – The Greatest

„The Greatest” este un nickname pe care Ali l-a primit pe bună dreptate, dar este și titlul unui film despre viața sa, cu el în rolul principal. Sunt incluse și filmări reale, iar filmul din 1977 urmărește viața lui Ali din 1960 până în 1970. Ernest Borgine l-a interpretat pe Angelo Dundee, iar Earl Jones pe Malcolm X.

Filme despre Muhammad Ali – The Trials of Muhammad Ali

Acest documentar a fost lansat în 2013, iar Muhammad Ali este din nou eroul principal al unei producții despre viața sa. Este prezentată evoluția omului care a ales credința și conștiința în locul faimei și a banilor, sfidând publicul american cu lupta sa împotriva Războiului din Vietnam și convertirea la religia islamică. Imagini de arhivă îi aduc în centrul atenției atât pe cei care l-au ajutat, cât și pe cei care i s-au opus, inclusiv pe mentorii săi, Malcolm X și Elijah Muhammad.