Recunoașterea imaginilor cu ajutorul inteligențelor artificiale e unul dintre cele mai „de interes” subiecte zilele astea, dar ar putea avea și o parte mai puțin prietenoasă.
Încă din 2014, FBI și Institutul Național pentru Standarde și Tehnologie colaborează pentru a dezvolta o tehnologie de recunoaștere a tatuajelor, potrivit unui studiu publicat de Electronic Frontier Foundation. Ideea de bază e să fie dezvoltate profiluri ale oamenilor, plecând de la arta pe care o au desenată pe corp. Există, totuși, câteva îngrijorări de ordin etic aici.
De exemplu, au fost folosite 15.000 de imagini ale unor persoane aflate în arest de către părți terțe, pentru a testa algoritmul. În afară de tatuaje, s-a cerut și accesul la informații personale, care să ajute la identificarea lor clară. Printre acestea se numără numele persoanelor dragi, datele de naștere și nu numai. Aceasta a fost doar faza de trial, dar următoarea va necesite alte 100.000 de fotografii luate din facilitățile corecționale și de aplicare a legii din Florida, Michigan și Tennessee.
EFF a menționat și că NIST are ca ținte principale grupurile religioase. Simbolurile catolice precum crucea sau Iisus cu coroana de spini sunt printre exemplele de tatuaje religioase aflate în curs de examinare. Scopul autorităților este să aducă algoritmul la performanța de a asocia automat criminalii cu un tatuaj specific sau cu un model de tatuaj emblematic pentru un anumit grup. Probabil nu va fi 100% precis, dar ar putea conecta oamenii în funcție de desenele de pe piele.
Spre deosebire de rezultatele generate de o inteligență artificială care numără caloriile din mâncare, dacă algoritmul acesta dă erori, consecințele ar putea fi grave. În plus, chestiunea cu tatuajele e subiectivă. Nu toți oamenii au imprimate pe piele elemente care îi definesc, mai ales dacă ținem cont de faptul că o astfel de greșeală impulsivă poate fi ștearsă doar de laser, deocamdată.