Experții spun că ar trebui să căutăm extratereștri pe planetele transformate în stele
Jupiter are o compoziție similară cu cea a stelelor, ceea ce îi face pe savanți să se întrebe dacă nu cumva se află într-un proces de „stelificare”.
Ei bine, un nou studiu sugerează că această variantă e teoretic posibilă, dar și că ar trebui să căutăm extratereștri acolo unde alte planete gazoase au devenit obiecte stelare. Studiul va fi publicat în curând în Journal of the British Interplanetary Society, iar în cadrul său, fizicianul și astrobiologul Milan M. Cirkovic de la Observatorul Astronomic din Belgrad prezintă o abordare nouă prin care oamenii de știință SETI ar putea găsi civilizații extraterestre. Inspirat de munca fizicianului britanic Martyn J. Fogg, care susține că noi transformăm Jupiter într-o mini-stea, Cirkovic spune că ar trebui să luăm în calcul faptul că extratereștrii au făcut același lucru cu alte planete.
Arthur C. Clarke a descris stelificarea planetară în lucrarea 2010: The Year We Make Contact (1982). Desigur, totul este ficțiune, dar la șapte ani după ce cartea a fost scrisă, Martyn Fogg a luat conceptul și l-a transformat în știință concretă. A publicat, așadar, lucrarea „Stellifying Jupiter” în 1989, în care explică cum ar fi posibil să se întâmple asta în realitate, notează Gizmodo.
Ideea e că trebuie eliberată energia gravitațională de la planeta gazoasă prin introducerea unei găuri negre miniaturale în masa ei. În contrast cu fuziunea nucleară a Soarelui și a altor stele normale, mini-gaura neagră va devora masa lui Jupiter din interior, printr-un proces cunoscut sub denumirea de concreștere, eliberând astfel o cantitate foarte mare de energie.
Această energie ar fi absorbită și radiată în mod repetat, pe măsură ce ajunge la suprafața lui Jupiter. În cele din urmă, energia ar ajunge la suprafață și s-ar împrăștia în spațiu, precum în cazul oricărei stele. Fogg spune că acest proces ar face sateliții galileeni sî fie locuibili.
Cirkovic crede că Fogg s-a aflat pe calea cea bună și că oamenii ar putea duce acest concept și mai departe. Mai mult decât atât, acesta crede că civilizațiile extratereste avansate știu deja toate aceste lucruri și că e o aplicație rezonabilă a Principiului lui Copernic. Acesta se referă la faptul că Pământul nu este într-o poziție centrală sau favorizat în vreun fel.
Într-un context mai larg, principiul mediocrității spune ca oricând cineva observă un fenomen, este probabil că observă doar una dintre numeroasele manifestări ale acelui fenomen; iar dacă cineva observă un fenomen extraordinar, trebuie să se considere că același fenomen este repetabil, respectând condițiile inițiale. Recent, principiul a fost conectat cu teoria relativității generale, prin afirmația că oamenii nu sunt observatori privilegiați ai universului.
În astronomie, principiul afirmă că Pământul, viața sau rasa umană nu sunt ceva special sau ieșit din comun. Este folosit împreună cu principiul deplinătății și cu principiul uniformității, pentru a prezice că viața este ceva comun în Univers. Pământul este văzut ca fiind o planetă relativ obișnuită, care se rotește în jurul unei stele relativ obișnuită, într-o galaxie spirală obișnuită, precum numeroase altele din universul gigantic, posibil infinit.
De asemenea, de când Fogg a scris studiul, am învățat o mulțime de lucruri despre cum funcționează găurile negre. Cirkovic speculează că o civilizație extraterestră avansată ar putea să creeze mini-găuri negre în laborator, pe care să le încarce electric în așa fel încât să poată fi manevrate cu câmpuri electrice puternice. Dacă oamenii ar încerca asta în acest punct, Cirkovic crede că și o mică eroare ar putea cauza un dezastru colosal.
În continuare, Cirkovic crede că trebuie să căutăm planete stelificate, pentru că deja avem tehnologiile telescopice necesare. Singurul mare obstacol, spune el, e lipsa de interes. Chiar dacă teoria lui sună ușor nebunește, ar merita să fie testată.