Epoca post-gadgeturi: ce așteptări am de la 2017
2016 a fost un an aparent plictisitor în lumea gadgeturilor. Telefoanele au devenit atât de banale, încât doar exploziile de Samsung Galaxy Note 7 au mai animat peisajul. De tablete nu se mai aude, laptopurile sunt la fel, desktop-urile ce să mai zic. Ce ne rezervă 2017? Va fi oare un an mai interesant?
[related]
Pentru mulți, 2016 poate fi numit un 2015s, adică un upgrade minor de tehnologie sau formă, dar fără o revoluție clară. Ni s-au promis în ultimii ani multe revoluții tehnologice, dar pe măsură ce domeniul avansează, lucrurile acestea vor fi complicat de atins. Cred că telefoanele inteligente și-au atins deja maturitatea și nu vor mai produce schimbări masive, tabletele vor dispărea pe viitor, combinate cu laptopurile 2 în 1, iar desktop-urile vor fi în continuare pentru profesioniști.
Dar care tehnologiile pe care le așteptăm cu adevărat în 2017? Prima care-mi vine în minte este inteligența artificială, care va influența numeroase domenii. În primul rând, în zona auto, atât comercială, cât și cargo, lucrurile evoluează încet, dar sigur, spre o lume fără șoferi. Este clar că oamenii nu sunt șoferi buni și într- lume supraaglomerată vom ajunge la din ce în ce mai multe accidente și blocaje în trafic. Tesla a demonstrat că poate oferi mașini autonome accesibile și care să funcționeze excelent. Marii producători din domeniul auto deja tatonează acest teren, iar prin parteneriate cu zona tehnologiei vor dezvolta mașini fără șofer. 2017 va fi un prim pas, în care mașinile fără șofer vor părăsi Statele Unite, iar mai multe state din Europa vor reglementa traficul autonom. De asemenea, Uber împinge din ce în ce mai mult spre zona aceasta. Odată cu mașini autonome Uber, compania va fi și mai ușor de reglemntat și legalizat. Pe cine să dai în judecată că oferă servicii de transport neautorizat? Un software? Plus, să nu uităm de camioane.
În al doilea rând, anul 2017 cred că ne va aduce și o evoluție a boților conversaționali. Anul acesta a fost de test. Facebook a lansat chatbots pe Messenger, dar aceștia nu au fost folosiți pe scară largă. A fost un test, unul util, dar nu neapărat de viitor. 2017 cred că va marca evoluția boților spre domenii mai simple – asistență pentru clienți, comenzi online și întrebări punctuale. Boții ne vor ajuta să cheltuim mai mulți bani, iar brandurile vor renunța și la mai mulți angajați. Așadar, decât un call center în India, mai bine un bot pe internet, în toate limbile lumii.
Salut și decăderea dispozitivelor purtabile. Era de așteptat că smartwatch-ul, această revoluție imaginată doar în laboratoarele producătorilor de device-uri, să nu fie un succes pe piață. Motivul e simplu – nu ne deranjează notificările atât de mult. Oricât de mult ni se promite că vom fi mai productivi pentru că vom vedea notificările pe ecranul ceasului și nu vom mai scoate telefonul din buzunar, lucrurile nu stau chiar așa. Motivul numărul 1 pentru care oamenii folosesc dispozitive purtabile sau ceasuri de acest tip este fitness-ul. Adică același motiv de la Nike FuelBand încoace, care are vreo 5 ani vechime. Apple Watch abia a vândut un milion de bucăți, iar 2017 nu se anunță o mare revoluție. Așadar, eu nu văd un mare viitor, producătorii vor mai scoate astfel de dispozitive, dar focusul de marketing nu va mai fi pe ele.
Ce merge bine? Zona de dispozitive fizice conectate pentru casă. Camerele de supraveghere, becurile inteligente, aragazul, frigiderul și alte lucruri de acest tip au o evoluție bună. E normal, ele sunt chiar utile și se ieftinesc pe zi ce trece. Becul inteligent va deveni atât de ieftin încât va fi natural să vrei să-l cumperi, să închizi lumina de pe telefon și să schimbi căldura luminii seara, ca să nu te mai doară ochii. E o evoluție naturală, dar care, așa cum scrie Ștefan Tănase atât de bine aici pe playtech.ro, va duce și la o avalanșă de hackeri interesați de zona asta. Nu mă va surprinde în niciun fel să aud știri despre cum becurile dintr-un oraș au fost închise de un hacker sau ușile de la casă au fost deschise de un hacker, iar un hoț a prădat totul.
Va fi un an 2017 interesant. Am mai putea vorbi despre blockchain, despre machine learning, despre realitate virtuală, dar aștept să văd evoluții în practică. Suntem în epoca post-gadget, iar 2016 ne-a demonstrat acest lucru. Ce ne uimea acum cinci ani a devenit normalitate, iar lucrul ăsta e bine.