Eclipsa de lună: când și cum poți vedea vedea ultima eclipsă din 2016
Ultima eclipsă de lună din 2016 are loc chiar în acest weekend, și coincide cu o lună plină, un eveniment rar și interesant
Sincronizarea dintre cele două evenimente este un moment special, având în vedere că următorul eveniment de acest fel are loc în 2024. Lucrurile sunt cu atât mai interesante, având în vedere că acesta este al doilea an la rând în care o eclipsă de lună coincide cu o lună plină. Europa, Asia, Africa și Australia sunt continentele ce vor avea parte de cea mai bună priveliște
Evenimentul va dura aproximativ trei ore, timp în care Luna va trece prin penumbra Pământului. Penumbra este mai luminoasă decât umbra și apare la marginile acesteia. Eclipsa din acest weekend este una de timp penumbrial, fiind una mai subtilă decât alte tipuri.
Eclipsa va începe în data de 16 septembrie, la ora 19:54 (ora României) și va atinge apogeul la ora 21:54 (ora României). În total, eclipsa va dura 3 ore, 59 de minute și 16 secunde.
Pentru România, veștile sunt destul de bune, având în vedere că eclipsa de lună este complet vizibilă din zona aceasta a Europei. Veștile proaste vin pentru cei din America de Nord și de Sud, unde eclipsa nu va fi vizibilă.
Observatorul Slooh va oferi un live stream al eclipsei de lună, iar acesta va fi disponibil aici. Stream-ul va porni tot la ora 19:45, cu 9 minute înainte ca eclipsa de lună să înceapă.
Sciencealert.com recomandă folosirea unui binoclu sau a unui telescop pentru a admira această eclipsă. Din cauză că eclipsa de lună este una penumbrială, va fi relativ dificil ca diferența de luminozitate să fie remarcată cu ochiul liber. Luna va fi întunecată începând cu partea nordică, iar apogeul eclipsei va reprezenta o acoperire de 91% a discului lunar.