Dronele-pompier vor ajuta la stingerea incendiilor din cartier
Dronele nu mai sunt de mult timp simple jucării pentru adulți; din ce în ce mai des, dronele au aplicații practice, iar cea mai nouă este în cadrul departamentelor de pompieri.
Departamentul de pompieri din New York City se pregătește să folosescă drone în cadrul incendiilor majore, pentru a oferi susținere echipelor de la sol. Dronele se vor ține la o distanță sigură de incendiu, însă pot schimba drastic modul în care se acționează în timpul unui incendiu.
Roboții zburători ai departamentului de pompieri din New York nu sunt drone obișnuite, însă. Fiecare costă 85.000 de dolari, iar camerele video pot surprinde nu doar imagini clasice, dar și în infraroșu.
Unitatea tactică de comandă a pompierilor din New York se bazează pe tablete, smartphone-uri, camere video portabile și dispozitive ce oferă hotspot-uri Wi-Fi unde este nevoie.
O explozie a unei magistrale de gaz natural, petrecută în Manhattan în 2014, l-a convins pe Timothy E. Herlocker, directorul centrului de operațiuni, de utilitatea dronelor. Mulțumită unui operator amator ce și-a folosit drona la fața locului, echipa lui Herlocker a putut să analizeze situația din aer, acționând eficient pentru stingerea incendiilor.
Deși utilitatea unor drone în combaterea incendiilor este destul de evidentă, adoptarea unor astfel de ”ajutoare” va mai dura ceva. Construcția unei drone eficiente nu este însă singurul pas necesar; majoritatea spațiului aerian din New York nu permite obiectelor zburătoare fără pilot să fie ridicate de la sol.
Orașul New York a ajuns totuși la o înțelegere cu Administrația Federală a Aviației din Statele Unite (FAA). Unitatea tactică poate cere permisiunea FAA pentru zbor în caz de incendiu, iar procesul nu durează mai mult de 15 minute.
Departamentele de pompieri sunt doar unele dintre entitățile interesate de a exploata potențialul dronelor. FAA a emis o listă de cerințe necesare pentru folosirea comercială a dronelor, având în vedere că numeroase industrii, precum cea a filmelor sau a agriculturii, sunt interesate să folosească astfel de roboți zburători.
Departamentul de pompieri din New York City speră ca prima dronă să intre în funcțiune în cadrul lunii septembrie, urmând ca alte două să fie gata de zbor până la sfârșitul lui 2016.
Autor: George Stanciu