Doctorii schimbă restricțiile pentru bebelușii cu tablete și telefoane

Din ce în ce mai mulți părinți apelează la tablete pentru a oferi divertisment copiilor, dar cu toții știm că expunerea la acele ecrane luminoase nu este cea mai inspirată alegere.

Încă din 1999, foarte mulți doctori pediatri au insistat pe o restricție foarte importantă dedicată copiilor mai mici de doi ani.

Aceștia nu au voie să fie expuși la ecranele nici unui fel de gadget, indiferent dacă e vorba de smartphone-uri de dimensiuni foarte mici sau tablete cu diagonale generoase.

Respectivele reguli au rămas în vigoare până de curând, dar Asociația Medicilor Pediatri din Statele Unite a decis să le mai relaxeze, în anumite condiții.

În cazul în care aveți copii cu vârste ce depășesc 18 luni, aceștia se pot uita la conținut video de calitate destinat lor, cu condiția ca vizionarea să se desfășoare cu un părinte în preajmă.

Bebelușii mai mici de 18 luni au voie să stea cu o tabletă în față doar în cazul în care participă la o sesiune de videochat împreună cu un bunic, părinte sau orice alt membru al familiei. Cu alte cuvinte, deși trăiți cu impresia că micuțul vostru se descurcă să interacționeze cu astfel de gadgeturi de la o vârstă foarte fragedă, asta nu înseamnă că ar și trebui să o facă.

În privința copiilor un pic mai mari, aceeași asociație a stabilit alte seturi de reguli.

Între 2 și 5 ani, copiii ar trebui să fie restricționați să nu folosească o tabletă sau telefon și nici să nu stea în fața televizorului mai mult de o oră pe zi. Chiar și în acea oră, conținutul la care sunt expuși trebuie verificat în prealabil, pentru a fi potrivit vârstei.

Toți ceilalți copii, deși au parte de niște limitări mai relaxate, pediatrii avertizează că este foarte important ca utilizarea gadgeturilor să nu afecteze în nici un fel programul de somn sau de efort fizic. În plus, chiar și pentru acest grup de copii de peste 5 ani, trebuie stabilite niște limite foarte bine definite vizavi de timpul petrecut în fața gadgeturilor.

Alexandru Puiu
09:14 24.10.2016
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video