11 iun. 2016 | 13:38

Doar zece țări nu sunt implicate într-un război în acest moment

ACTUALITATE
Doar zece țări nu sunt implicate într-un război în acest moment

Deși avem senzația că trăim într-o perioadă de pace, statisticile spun altceva.

La întrebarea ”Este România implicată în vreun război?”, probabil mulți dintre noi am răspunde imediat ”Nu”. Și am greși. România se numără printre statele implicate într-un mod sau altul într-un război. De fapt, în acest moment, doar zece țări nu iau parte la vreun război, iar acest lucru spune foarte multe despre capacitatea organizațiilor existente în acest moment de a rezolva conflicte.

Cele mai pașnice țări din lume, conform Global Peace Index,  sunt Islanda, Danemarca, Austria, Noua Zeelandă, Portugalia, Cehia, Elveția, Canada, Japonia și Slovenia. Dar dintre toate acestea, doar Elveția și Japonia se numără printre cele zece țări care nu iau parte la vreun război. Celelalte nouă sunt Botswana, Chile, Costa Rica, Mauritius, Panama, Qatar, Uruguay și Vietnam.

Acestea nouă nu se numără printre cele mai pașnice țări întrucât Global Peace Index ia în considerare în jur de 22 de criterii, printre care se numără cheltuielile militare, respectarea drepturilor omului și democrația. România se numără printre țările relativ pașnice, ocupând locul 31. Statele Unite, de cealaltă parte, ocupă locul 103 din 163, în timp ce Rusia se află situată pe locul 151.

Trecând peste acest lucru, probabil vă întrebați cum este posibil ca doar zece țări să nu se afle la război. Răspunsul este unul relativ simplu: terorismul. Războaiele din Irak și Afghanistan au atras trupe din toate țările lumii, care încă mai activează în zonele respective pentru a preveni ascensiunea unor grupări extremiste.

Războaiele acelea au dat naștere, însă, unor probleme și mai mari, iar cea mai gravă în acest moment este reprezentată de ISIS. Pe continentul african există numeroase astfel de grupări, iar în țări precum Nigeria, ele controlează suprafețe mai mari decât unele state din Europa. Nu trebuie să uităm nici de conflictul din Ucraina, care a trimis țara vecină în subsolul clasamentului. Astfel, Ucraina se numără printre cele mai nesigure țări, alături de Siria, Sudanul de Sud, Irak, Afghanistan, Somalia, Yemen, Republica Centrafricană, Sudan și Libia.