Dispozitivele noastre se virusează mereu, dar nu știm de ce

Dispozitivele noastre se virusează mereu, dar nu știm de ce

Amenințările cibernetice sunt din ce în ce mai multe și se pare că malware-urile ocupă locuri fruntașe.

Programele malware au devenit cea mai frecventă amenințare online pentru utilizatori, arată o cercetare Kaspersky Lab și B2B International: aproape jumătate dintre ei (42%) s-au întâlnit cu malware online sau au fost vizați de acesta, 22% căzându-i victimă. Aproximativ o treime (29%) dintre utilizatorii de Internet afectați de programe malware nu știu cum au ajuns acestea pe dispozitivul lor.

Cifrele, incluse în sondajul Kaspersky Lab, pe 2016, “Riscuri de securitate pentru utilizatorii individuali” arată că programele malware sunt principala amenințare, iar atacurile devin din ce în ce mai complexe. Utilizatorii de Internet se confruntă, din acest motiv, cu o serie de probleme, printre care: încetinirea funcționării dispozitivului (24%), prezența reclamelor pop-up și nesolicitate (22%) și redirecționarea către site-uri suspecte (13%). În cazul a 7% dintre respondenți, dispozitivul lor nu a mai funcționat deloc din cauza unui virus.

Impactul asupra utilizatorilor nu este doar unul fizic, ci și financiar, o treime dintre aceștia (36%) spunând că trebuie să cheltuiască bani pentru a rezolva o problemă cauzată de un atac malware, suma medie fiind de 121 de dolari per incident. Programele malware sunt răspândite în modalități din ce în ce mai diverse și, chiar dacă sursa infectării cu malware variază de la caz la caz, studiul a scos la iveală faptul că cel mai mare număr de infectări apare atunci când utilizatorii vizitează site-uri suspecte (42%). Aplicațiile și programele false (22%) și stick-urile USB (20%) sunt și ele citate de un respondent din cinci ca sursă de infectare.

De asemenea, e-mail-urile și mesajele sunt o sursă des întâlnită de infectare a dispozitivului. Aproape o cincime dintre respondenți (18%) declară că virusul a ajuns la ei printr-un e-mail sau printr-un alt mesaj din partea unei persoane pe care nu o cunosc, iar în cazul a 16% mesajul a venit din partea unei persoane pe care o cunosc. 29% dintre utilizatorii de Internet afectați de malware nu știu care ar fi putut să fie sursa.

Citește și: