Dispozitivele mobile ar putea să-ți distrugă memoria

Dispozitivele mobile ar putea să-ți distrugă memoria

Cercetătorii din Statele Unite susțin că dispozitivele mobile ar avea un efect negativ asupra memoriei individului de rând.

Pe parcursul timpului, au fost efectuate numeroase studii cu privire la modurile în care platformele digitale afectează atenția oamenilor. Astfel, s-a sugerat de mai multe ori că acestea ar limita capacitatea indivizilor de a se concentra și ar avea un impact negativ asupra memoriei. De curând, o echipă de cercetători din Statele Unite a confirmat acest lucru, sugerând că dispozitivele mobile ar schimba modul în care creierul uman funcționează.

Mai exact, citirea unor informații afișate pe ecranul unui terminal îi determină pe utilizatori să se concentreze asupra unor detalii minore, ignorând, astfel, imaginea de ansamblu. Observarea acesteia din urmă presupune, printre altele, creativitate și capacitatea de a judeca corect și de a rezolva probleme logice.

Cei 300 de participanți care au fost implicați în studiul recent s-au descurcat mult mai bine atunci când au avut de-a face cu materiale printate decât în cazurile în care au fost nevoiți să citească de pe platforme digitale. Participanții aveau vârste cuprinse între 20 și 24 de ani, potrivit celor de la Mirror, și au fost nevoiți să completeze un formular, să citească o poveste scurtă și să compare diverse mașini.

În fiecare dintre aceste situații, cei care au avut la dispoziție foi s-au descurcat mult mai bine decât cei care s-au folosit de calculatoare. În cazul poveștii, de exemplu, cei care utilizaseră gadgeturi nu au reușit să rețină decât anumite detalii minore. Din câte se pare, unul dintre motivele care i-au determinat pe cercetători să se concentreze asupra acestui subiect ar fi fost un experiment efectuat în urmă cu ceva vreme, în care persoanele care jucau POX: Save the People ofereau, de cele mai multe ori, soluții localizate, în loc să acorde atenție imaginii de ansamblu.

Desigur, cercetătorii nu au ezitat să atragă atenți asupra faptului că tabletele sunt folosite din ce în ce mai mult în școlile din Statele Unite, fapt care ar putea afecta performanțele elevilor în viitor.