Din ce în ce mai umane: computerele ar putea detecta sarcasmul, în curând

Din ce în ce mai umane: computerele ar putea detecta sarcasmul, în curând

Oamenii se prind de sarcasm instinctiv, în general, și nu prea au nevoie de ajutor pentru a stabili dacă o postare de pe internet are un ton ironic. Mașinăriile, evident, nu stau la fel de bine la acest capitol, iar oamenii de știință încearcă să schimbe asta.

Rossano Schifanella, profesor la Universitatea din Tornino, împreună cu un grup de oameni de știință de la Yahoo!, încearcă să învețe mașinăriile că oamenii nu vor întotdeauna să transmită exact ceea ce spun. Studiul lor a fost publicat pe ArXiv, iar scopul lor e să creeze un motor capabil să detecteze sarcasmul, care ar fi util în special pentru companiile care încearcă să își vândă produsele online. Pentru ele, e important să știe dacă oamenii chiar le îndrăgesc produsele sau dacă le batjocoresc, iar un program special pentru asta ar putea ușura considerabil treaba. Experții au descoperit că sunt necesare și imagini (vitale pentru context), pentru că textele nu oferă mereu suficiente lămuriri în acest sens.

Experții au cerut mai multor voluntari din țări vorbitoare de engleză să stabilească dacă anumite postări din social media sunt sau nu sarcastice. Întâi, le-au oferit doar texte, apoi texte însoțite de imagini. Participanții nu au căzut mereu de acord în privința textelor simple, dar în majoritatea cazurilor, prezența imaginii a clarificat tonul sarcastic. În plus, și modul de scriere sau semnele de punctuație au avut un impact remarcabil.

Apoi, au creat un algoritm computerizat care să reprezinte matematic ceea ce oamenii l-au învățat. Folosind toate elementele-cheie, mașinăria a depistat sarcasmul în 80-89% din cazuri. Au existat variații în rezultate în funcție de platformă și de elementele utilizate pentru a detecta tonul satiric. Oamenii de știință cred că e un pas important pentru a face computerele să înțeleagă limbajul natural. Studiul poate fi citit integral aici.

Citește și: