23 iul. 2016 | 14:48

Schemele ”irelevante” ale lui Da Vinci ascund un secret important

ȘTIINȚĂ
Schemele ”irelevante” ale lui Da Vinci ascund un secret important

Un cercetător a descoperit ceva foarte interesant în schemele lui Leonardo da Vinci.

În ziua de azi, din câte se pare, dacă vrei să găsești ceva interesant în legătură cu istoria noastră, nu trebuie decât să te uiți peste câteva dintre scrierile lui Leonardo da Vinci. Un cercetător din cadrul Universității din Cambridge, de exemplu, a avut parte de o surpriză majoră atunci când a analizat cu atenție o serie de scheme realizate de personalitatea italiană în anul 1493.

După cum scriu cei de a Gizmodo, aceste scrieri au fost considerate până acum irelevante de către comunitatea științifică, însă un profesor de la Harvard au o părere diferită. Astfel, am putea avea de-a face cu prima demonstrație a forțelor de frecare. Se știa dinainte că Da Vinci cunoștea foarte bine forțele de frecare și influența acestora asupra roților și asupra altor elemente, însă momentul exact în care el a început să-și dezvolte ideile cu privire la acest subiect rămânea necunoscut.

Leonardo

Acum, însă, Ian Hutchings, profesor de inginerie la Cambridge, este de părere că o bucată galbenă de hârtie din anul 1493 ar putea reprezenta momentul în care Da Vinci a abordat tema forțelor de frecare. Pe partea superioară a hârtiei respective este desenată o femeie, iar sub ea este scris ”frumusețea muritoare trece și nu durează”. Schemele de sub această înscriere, însă, au fost considerate irelevante.

Hutchings susține că blocurile din imaginea de mai sus, desenate în culoare roșie, fac parte dintr-un experiment similar celui folosit în ziua de azi pentru a demonstra existența frecării. ”Știa că forța de frecare care apare între două suprafețe este direct proporțională cu forța normală pe suprafața de contact și este independentă de mărimea acesteia. Acestea sunt legile frecării, despre care se spune că ar fi fost descoperite de Guillaume Amontons două sute de ani mai târziu”, a declarat Hutchings.