09 ian. 2016 | 08:30

CES 2016: noul monitor Dell costă câteva mii de dolari

ACTUALITATE
CES 2016: noul monitor Dell costă câteva mii de dolari

În cazul în care folosiți un notebook, sunt puține motive pentru care ați mai investi bani într-un monitor. Chiar și așa, creația celor de la Dell vă va lăsa cu gura căscată.

Cei de la Dell au făcut o treabă foarte bună în trecut în a lansa monitoare cu specificații spectaculoase, care să se preteze în mediul creatorilor de conținut digital, de la Photoshop până la Acad sau aplicații de arhitectură. La CES în 2016, aceeași companie a dus ideea de monitor premium la extrem cu, probabil, cel mai scump model de pe piață.

Noul ecran în valoare de 5000 de dolari, preț recomandat de vânzare, poartă numele Dell UltraSharp UP3017Q, primele două cifre din denumire fiind o referință către diagonala de 30 de inci a acestuia. Trecând peste prețul exorbitant, o mare parte din el se datorează utilizării unui panou de tip OLED, o tehnologie care, deși are beneficii majore la afișarea unui număr absurd de culori, implică în continuare costuri de producție exorbitante.

În cadrul târgului de tehnologie de la Las Vegas desfășurat zilele trecute, toți cei care au avut ocazia să interacționeze chiar și doar pentru câteva minute cu noul Dell UltraSharp UP3017Q au rămas marcați de experiență. Panoul OLED venea la pachet cu avantaje evidente atât pe partea de gamut de culoare, cât și pe partea de contrast. Acesta din urmă este de 400.000:1, o valoare pe care ați fi putut-o înregistra în trecut doar pe câteva smartphone-uri premium de maxim 6 inci. La 30 de inci, vorbim de un cu totul alt impact vizual.

Cel mai scump monitor la această oră, pe lângă o diagonală de 30 de inci, are o rezoluție nativă 4K – 3840 x 2160 pixeli. Poate reproduce fără nici un fel de compromis când vine vorba de unghiuri de vizibilitate un număr de 1.07 miliarde de culori, în tandem cu placa video potrivită. În termeni tehnici, asta înseamnă 100% din spectrul AdobeRGB și 97,8% din DCI-P3.

Timpul de răspuns este de 0.1 milisecunde. Rama foarte subțire a monitorului nu face decât să te ajute să te bucuri și mai mult de imaginea strălucitoare. Conectica este destul de generoasă, dar dacă optați pentru un semnal video printr-un USB Type-C, același cablu va fi suficient și pentru alimentarea cu energie electrică a panoului.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele