24 apr. 2016 | 09:59

De la ce vine litera „i” din iPhone și alte produse Apple

ACTUALITATE
De la ce vine litera „i” din iPhone și alte produse Apple

În cazul în care te întrebai de unde vine acel celebru prefix i din denumirea tuturor produselor Apple, pe care compania îl folosește încă din 1998, avem un răspuns.

În 1998, în cadrul unui eveniment Apple în care Steve Jobs a prezentat noul iMac, a explicat și corelația dintre dispozitiv și acest prefix. Poți vedea videoul de mai jos, dacă ești de părere că explicația sună mai bine pe vocea lui Jobs.

„iMac vine de la contopirea entuziasmului internetului cu simplitatea Macintosh. Ținta este utilizarea numărul unu pentru care consumatorii ne spun că își doresc un computer, adică folosirea internetului într-un mod simplu și rapid”.

Așadar, i-ul din iMac vine de la internet, dar nu numai, potrivit spuselor lui Jobs. Prefixul Apple mai vine și de la individ, instruire, informare și inspirație. Apple nu a avut internetul în minte când a denmit iPod-ul astfel, de exemplu.

Când a fost anunțat primul iPhone în 2007, ingredientul de bază era comunicarea pe internet, ceea ce a adus i-ul înapoi la sensul inițial. Celelalte două utilizări fundamentale erau muzica și apelurile telefonice, evident.

De atunci, i-ul pentru internet și-a mai pierdut in însemnătate, pentru că toate produsele Apple au o astfel de conectivitate inclusă. Pe măsură ce Apple evoluează, i-ul încetează să mai cântărească atât de mult pentru Apple, care, ca orice companie respectabilă, mai are nevoie de o rebranduire ocazională.

De exemplu, în loc de iWatch și iTV, avem Apple Watch și Apple TV. Totuși, e greu de crezut că Apple va renunța vreodată total la această denumire care i-a consacrat produsele.

Dacă mergem mai departe cu imaginația, am putea spune că acest i, chiar dacă nu e scris cu majusculă potrivit regulilor gramaticale, poate sugera și pronumele personal „eu”. Până la urmă, lansarea primului iPhone a schimbat modul în care utilizatorul percepe relația cu telefonul mobil.

În loc de simplă unealtă, s-a transformat într-o formă de extensie a sinelui. Iar pentru a admite asta, nici măcar nu trebuie să fii fanboy Apple.