De ce au astronauții probleme de vedere
Printre alte efecte nu tocmai pozitive, astronauții întorși din spațiu au și probleme cu vederea. În sfârșit, după ani întregi de studii, a fost descoperit motivul.
Acest fenomen este provocat de un lichid care se revarsă în jurul creierului și ajunge în locuri în care nu ar fi trebuit să fie. Astfel, cauzează o aplatizare a ochilor. Se numeşte ”tulburare vizuală în urma presiunii craniene” şi afectează aproape două treimi din astronauţii care au stat mult timp în spațiu. NASA a identificat efectul în 2005, dar nu a putut să îl explice cu exactitate până acum.
Statisticile experților spun că cantitate echivalentă cu două sticle mari de suc din lichidul din membrele inferioare ajunge în creier, iar în ultimă instanţă afectează ochii, notează National Geographic.
Un nou studiu, însă, amplifică misterul. Noam Alperin, profesor de radiologie şi inginerie biomedicală de la Universitatea din Miami, a ajuns la concluzia că problema nu este, de fapt, creşterea cantităţii de lichid, ci fluidul cerebrospinal, care amortizează creierul în faţa schimbărilor de presiune atunci când corpul îşi schimbă poziţia.
Această concluzie a fost formulată în urma scanărilor cerebrale în cazul a șapte astronauţi, înaintea începerii unei misiuni în spaţiu şi după ce s-au întors din acea misiune. Ulterior, experții au comparat toate aceste rezultate cu scanările creierelor a nouă astronauţi care au stat mult mai puțin în spațiu.
S-a descopeit că cei şapte astronauţi care au petrecut un timp mai îndelungat în misiunile spaţiale aveau un volum ridicat de fluid cerebrospinal în cavitatea cerebrală care susţine ochii. Acest fenomen cauzează o presiune în spatele ochilor, din cauza căreia se aplatizează.
Faptul că NASA are în sfârșit o explicație pentru acest sindrom e o veste bună, dar din păcate nu există încă măsuri împotriva lui. Problema ar putea fi rezolvată cu ajutorul unor dispozitive care pot întoarce fluidele la picioare. De asemenea, inginerii ar trebui să creeze o gravitație artificială eficientă.