06 mai 2016 | 13:32

De ce are Google acces la datele medicale a mai mult de un milion de oameni

ACTUALITATE
De ce are Google acces la datele medicale a mai mult de un milion de oameni

Știam deja că Google deține informații relevante despre toți oamenii care îi folosesc serviciile, dar se pare că lucrurile merg puțin mai departe decât credeam.

Acest document arată că Google a primit acces la fișele medicale care aparțin a 1,6 milioane de pacienți, chiar de la Serviciul de Sănătate Național al Marii Britanii (NHS). Datele includ numele complete și istoricul pacienților. Pentru puțin context, în februarie anul acesta, DeepMind de la Google și NHS au stabilit un acord, care implica accesul Google la anumite date medicale, pentru a crea o aplicație capabilă să prevină problemele la rinichi. Totuși, datele nu ar fi trebuit să fie chiar atât de multe și sensibile.

Aplicația s-ar fi numit Streams și ar fi fost destinată celor predispuși la probleme severe cu rinichii. Inteligența artificială DeepMind ar fi trebuit să poată atinge această perfomanță cu ajutorul datelor despre care vorbim. Bazându-ne pe cele scrise în document, se pare că DeepMind a primit acces la datele tuturor pacienților care intră într-unul dintre cele spitale de sub tutela Royal Free NHS Trust: Barnet, Chase Farm și Royal Free. Adică, în jur de 1,6 milioane de pacienți pe an. Intră în această categorie și informațiile despre oamenii seropozitivi, despre cei care au făcut abuz de droguri sau despre persoanele care au făcut avorturi. Înțelegerea implică și accesul datelor din ultimii cinci ani ale pacienților. Evident, întrebarea oricărui om rațional ar fi: „De ce sunt necesare detalii atât de ample pentru a crea o aplicație dedicată sănătății rinichilor?”

Google a declarat pentru publicația New Scientist că nu există date exclusive legate de bolile rinichilor, așa că e necesar accesul la întreaga bază de date a pacienților. De asemenea, există anumite clauze cu scopul de a se asigura că datele rămân private. Google nu le poate folosi cu alte scopuri și vor fi stocate în Marea Britanie, nu în birourile DeepMind. De asemenea, vor fi șterse atunci când înțelegerea expiră, adică în 2017. Asta nu înseamnă că ambițiile Google nu merg mai departe de depistarea problemelor cu rinichii. „DeepMind încearcă să creeze un algoritm generic, care să poată face același lucru pe care îl face cu rinichii în toate cazurile în care sunt necesare doar simple teste”, a declarat Sam Smith, de la MedConfidential pentru New Scientist.

Platforma la care se referă se numește „Patient Rescue”, care e descrisă drept „o platformă dovadă de concept care permite analiza în calitate de serviciu pentru NHS Hospital Trusts”. Adică DeepMind vrea să ajute medicii să ia decizii mai bune. Ar putea compara informațiile unui pacient nou cu alte cazuri similare și să propună un diagnostic, care s-ar putea dovedi util pentru medici. Aparent, numele „Patient Rescue” nu mai e în uz, iar Google a refuzat să comenteze alte instrumente sau aplicații care ar putea fi dezvoltate, plecând de la aceste date.

DeepMind ar putea face o mulțime de lucruri utile, având acces la o bază de date de o asemenea amploare. Singurul neajuns e faptul că pacienților nu li s-a spus că le vor fi folosite informațiile persoane în proporții atât de mari și detaliate, iar în proiecte atât de ambițioase, transparența e un pion de bază.