Curtea de Justiție a Uniunii Europene a făcut o propunere interesantă: cărțile electronice ar trebui să fie împrumutate de biblioteci la fel precum cele tradiționale.

Documentul poate fi citit aici pe îndelete. Pe scurt, ideea e că, în curând, copiile electronice ale diverselor cărți ar putea fi împrumutate în același mod în care se procedează cu cărțile tradiționale. Desigur, diferența ar fi făcută de formatul cărții.

Procedura ar fi foarte simplă: o copie a unei cărți electronice ar fi publicată pe serverul unei biblioteci publice, astfel încât un membru să o poată descărca oricând dorește. După ce perioada expiră, copia nu mai poate fi folosită de utilizatorul respectiv, dar un altul poate descărca o altă copie a aceleiași cărți, potrivit celor de la Ars Technica.

Ideea a plecat de la asociația Vereniging Openbare Bibliotheken din Haga și Stichting Leenrecht, care vor să se asigure că autorii sunt recompensați pentru munca lor, chiar dacă publicul împrumută o carte în format fizic sau în format electronic. Curtea de Justiție a Uniunii Europene este de acord cu această abordare, în condițiile în care cărțile electronice propuse pentru împrumut au fost achiziționate în condiții legale de biblioteci.

Prin urmare, în viitorul apropiat, ai putea avea o bibliotecă întreagă la câteva click-uri distanță. Evident, nimic nu poate concura cu plăcerea de a citi o carte în format fizic, dar asta e o chestiune pentru cei mai conservatori dintre noi.