Cum vor cei de la Microsoft să limiteze consumul de energie electrică

Cum vor cei de la Microsoft să limiteze consumul de energie electrică

Microsoft va implementa o schimbarea importantă, apelând la energia regenerabilă.

Aproape orice activitate efectuată de un utilizator în ziua de azi pe internet presupune stocarea unor cantități uriașe de date în anumite locuri, fie că este vorba de distribuirea de conținut pe rețelele sociale, descărcarea de fișiere, transmiterea informațiilor sau streaming-ul de materiale video. În aceste condiții, marile companii se bazează din ce în ce mai mult pe centrele de date care au ajuns în ziua de azi să consume cantități uriașe de energie.

Una dintre companiile care vor să schimbe situația actuală este Microsoft. Potrivit site-ului The Next Web, gigantul american tocmai a încheiat o înțelegere cu două companii, astfel încât se va folosi de energia regenerabilă pentru a alimenta centrul său pentru procesarea de date situat în localitatea Cheyenne, în statul american Wyoming.

Din câte se pare, ferma Bloom Wind, din Kansas, va furniza în jur de 178 megawați, în timp ce corporația Black Hills va furniza alți 59 de megawați, prin intermediul fermelor eoliene Silver Safe și Happy Jack, ambele fiind situate în Wyoming. Microsoft are deja o înțelegere prin care obține 75 de megawați de la o fermă din Illionois și alți 100 de la o fermă din Texas, cantitatea totală de energie cumpărată de compania din Redmond fiind de 500 de megawați.

Rușii, de cealaltă parte, ar fi apelat la o soluție diferită. Anul trecut, aceștia anunțau că un nou centru de date va fi plasat chiar deasupra centralei nucleare de la Kalinin. De acest proiect urma să se ocupe firma rusească Rosenergoatom, fiind vorba despre cel mai mare conglomerat de servere din Rusia. Plasată la aproximativ 193 de kilometri de Moscova, centrala oferă 80MW de curent electric, ceea ce e destul să pună în funcțiune cele 10.000 de servere din centrul de date. Se aproximează că întreaga construcție va costa 975 de milioane de dolari, fără a include serverele propriu zise.

 

Citește și: