Cum se anunța în România comunistă că traficul e dificil din cauza zăpezii
În secolul 21, știm cum stă treaba când ninge în România. Autoritățile sunt mereu surprinse, se dezlănțuie iadul alb, România e paralizată și totul e o tragedie. Dar te-ai întrebat vreodată cum era în perioada comunistă?
Pe site-ul cunoscutei companii britanice British Pathé există documentare de epocă despre România, unele datând încă din anii ’30. Înregistrarea unui jurnal de ştiri din România comunistă, difuzat în 1969, arată cum era relatată o cădere masivă de zăpadă în acele timpuri. Clipul-document ,,Carnet de iarnă” poate fi găsit şi achiziţionat pentru 35 de euro în arhiva video a companiei media. Puteți vedea și cumpăra video-ul de aici.
Pe vremea aceea, românilor le plăcea mai mult poezia.”Odată cu seara Anului Nou, în chip de semne bune, pe întreaga ţară s-au aşternut zăpezi bogate, nesfârşite aşternuturi de argint pentru ogoare”, aşa începe ştirea tv difuzată în 1969. ,,Ne-am trezit peste noapte împotmoliţi în frumos şi primii care au protestat împotriva acestei estetici cam abuzive au fost automobiliştii de toate mărcile”, spune prezentatoarea, recitând parcă dintr-o compunere cu titlul „Iarna”, după cum scriu și cei de la Gândul.
Nu știm voi ce părere aveți, dar nouă ni se pare mult mai simpatic acest mod de a prezenta o informație, la urma urmei, banală. Mai ales dacă o analizăm prin comparație cu senzaționalismele de azi. Cum „nici măcar tractoarele cu pluguri n-au putut împiedică se piardă întâlniri”, oamenii harnici din toate oraşele ţării, „cu ostaşii şi ofiţerii în primele rânduri au pornit o bătălie veselă, dar mai ales obositoare împotriva zăpezii. Pe unde au intrat în acţiune şi motorizatele, victoriile au fost remarcabile”, se anunţă reușita în buletinul de ştiri, cu un fundal sonor pe măsură.
Faptul că mijloacele de transport în comun nu circulă nu e prezentat de crainci drept o veste proastă. „În ciuda căderilor masive de zăpezi, viaţa şi-a urmat cursul ei normal. Excepţie făcând mijloacele de transport în comun care au adoptat ca tactică şi strategie alinierea în lungi şi întârziate coloane”