21 dec. 2016 | 11:02

Cum a schimbat prepararea de legume gătite cursul civilizației umane

ACTUALITATE
Cum a schimbat prepararea de legume gătite cursul civilizației umane

Prepararea de legume gătite reprezenta un obicei important din alimentația oamenilor preistorici, contrar ideilor noastre.

Atunci când ne imaginăm oamenii din societățile neolitice de vânători-culegători, ne vine în minte imaginea unor indivizi ce mănâncă bucăți de carne în jurul unui foc. Realitatea este, însă, alta: mulți oameni de acum 10.000 de ani mâncau mult mai multe legume și cereale decât carne. Cercetătorii au analizat chimic 110 fragmente de vase găsite în zona libiană a deșertului Sahara, o regiune ce era bogată în floră și faună.

Rezultatele studiului, apărute și în publicația Nature Plants, arată că vasele au fost excavate din două situri, unde mai multe populații au locuit alternativ, după inventarea vaselor rezistente la căldură, în Africa.

Conform analizelor, 54% din reziduurile recuperate din vase aveau ca sursă plantele, iar restul reprezentau amestecuri de produse animale și plante. Descoperirea unei frecvențe atât de ridicate a plantelor procesate este unică în cadrul vaselor preistorice.

Vasele par să fi avut mai multe scopuri, de la stocarea și procesarea grânelor, la prepararea de legume gătite. Bucătarii preistorici ar fi preparat pâine, dar e posibil să fi făcut chiar și siropuri.

Deși lucrurile par destul de avansate, gătitul în aceste vremuri era destul de dificil. Bucătarii neolitici puneau pietre încălzite în interiorul vaselor pentru a-și încălzi mâncarea, iar bucătăria era posibilă strict datorită vaselor rezistente la căldură, ce puteau fi folosite pentru legume gătite și nu numai. Astfel, meniul a putut fi diversificat, prin adăugarea de plante ce nu ar fi putut să fie consumate crude, arată arstechnica.com.

Bucătarii din Sahara preistorică reprezintă un element al unei schimbări culturale mult mai masive. După ce aceștia au putut să se hrănească folosind o varietate mai mare de plante, oamenii au putut să renunțe la stilul nomad de viață, creând așezări și începând să crească animale domestice.

De asemenea, copiii puteau fi înțărcați mai devreme, fiind hrăniți cu mâncare gătită. Astfel, e posibil ca femeile preistorice să fi putut avea mai mulți copii, aceștia având, la rândul lor, o rată de supraviețuire mai ridicată.

Cu alte cuvinte, descoperirea modului în care mai multe plante și legume pot fi consumate a fost un pas important al civilizației umane către modernizare.