Cum trimiți mesaje private sigure care se autodistrug
Uneori, fiecare dintre noi are nevoie să trimită mesaje private sigure, de care putem fi siguri că nu vor fi citite de cine nu trebuie. Avem și câteva soluții mai jos.
Fie că vrei să spui cuiva un secret și nu o poți face față în față, fie că vrei să trimiți ceva ce trebuie să fie restricționat în timp, e dificil să o faci în era digitală. Există o serie de soluții mai mult sau mai puțin utile, cum ar fi Snapchat, sau Dropbox, care îți permite să trimiți link-uri ce expiră după un anumit timp, dar totodată, există și variante mai bune.
Secret for iMessage
Odată cu lansarea iOS 10, au apărut și aplicațiile dedicate pentru Messages. Secret este una dintre primele aplicații add-on ce a fost publicată și este folositoare dacă vrei să setezi o dată de expirare pentru mesajele pe care le-ai trimis. Poți chiar să anulezi trimiterea lor, dacă între timp te-ai răzgândit.
Totul funcționează impecabil dacă și tu, și partenerul de conversație aveți Secret instalat, dar dacă cealaltă persoană nu are aplicația instalată, sau dacă nu se află pe iOS, va primi un link către mesaj, iar auto-distrugerea va putea fi controlată.
Privnote
Dacă nu vrei să fii ”legat” de o anumită platformă și îți dorești ceva ce merge pentru oricine, Privnote ar putea fi ceea ce cauți. Nu trebuie să instalezi nimic, nu ai nevoie de un cont; tot ce trebuie să faci e să scrii mesajul și să setezi opțiunile corespunzătoare.
Astfel, poți alege ca mesajul să se auto-distrugă după ce este citit, sau după un anumit timp, cuprins între o oră și 30 de zile. Ai opțiunea să pui o parolă mesajului și poți primi și notificări pe mail despre distrugerea acestuia, dacă dorești.
Odată ce o notă a fost creată, primești un link pe care îl poți trimite oricui dorești. Când link-ul este accesat, cititorul este întâi avertizat că textul va dispărea după ce închid pagina web (sau după ce expiră timpul alocat).
Digify for Gmail
Digify nu îți va șterge mail-urile pe care le trimiți, dar se poate ocupa de atașamentele pe care le adaugi într-un mesaj. Acestea pot fi distruse după ce au fost accesate de cititor, dar aplicația mai are și alte trucuri în mânecă.
După ce te loghezi cu contul de Google, vei vedea un buton Digify în fereastra în care compui un email. Asta îți permite să setezi date de expirare pentru atașamente: acestea pot fi fixe sau se pot seta la un timp după ce atașamentul a fost deschis.
Butonul îți oferă și funcția de Track, pentru a vedea cine a deschis fișierul, dar și funcția Unsend, dacă vrei să oprești trimiterea unui email.
Confide
Destul de puține aplicații de mesaje sunt la fel de complete precum Confide, ce funcționează pe Windows, Mac, Android, iPhone și chiar și pe Apple Watch. Aplicația îți oferă nu doar limite de timp, dar și criptare și protecție împotriva capturilor de ecran.
[readmore]
Pentru a citi astfel de mesaje private sigure, recipienții trebuie să meargă cu mouse-ul pe deasupra textului, sau să își miște degetul pe ecranul telefonului dacă sunt pe un asemenea dispozitiv. Un dezavantaj este că trebuie ca persoana cu care vrei să vorbești să aibă Confide instalat. Aplicația nu are o interfață web ce ar putea fi folosită.
Confide a lansat recent și un plug-in pentru Messages pe iOS 10 și oferă și integrare cu Siri. Aplicația este gratuită, dar pentru funcția de anulare a trimiterii unui mesaj trebuie să ai un cont premium.
Cele patru soluții de mai sus nu sunt singurele disponibile, dar sunt cele mai bune pe care le poți folosi la momentul actual. Unele sunt restrictive din punct de vedere al platformelor compatibile, în vreme ce altele sunt aproape universale. Cu toate astea, e ușor să găsești o aplicație care ți se potrivește, dacă vrei să trimiți mesaje private sigure.