07 mart. 2016 | 16:36

Cum să-ți încarci telefonul direct la șinele de cale ferată

VIDEO VIDEO

Șinele de cale ferată sunt mici miracole ale tehnologiei. Pe lângă rolul lor principal de cale de transport, oțelul propriu-zis este folosit ca un ”al doilea set de cabluri” pentru a repera trenurile pe traseu.

Reperarea trenurilor pe șina de cale ferată se face cu ajutorul unui semnal electric de intensitate mică, ce este transmis constant prin șine. Ei bine, un tip năstrușnic din Rusia a reușit să transforme din acest semnal electric într-o sursă de curent pentru a-și încărca telefonul.

Utilizatorul ”kreosan” s-a dus pe o linie de cale ferată din Rusia și împreună cu un ”angajat al căilor ferate” a vrut să demonstreze că la nevoie îți poți încărca telefonul la șina de cale ferată. Pentru a demonstra acest lucru, kreosan a conectat un voltmetru și două capete dintr-un fir electric la cele două șine. Când acestea au fost conectate, voltmetrul măsura o tensiune foarte mică: între 2,5 și 3 volți. Această tensiune este inofensivă pentru oamenii care ating șina de tren, dar este esențială pentru controlorii de trafic.

Totuși, semnalul electric nu este constant, acesta variază ritmic. Pentru a ilustra semnalul electric sacadat într-un mod extrem de plastic, kreosan a adus o boxa cu el și a conectat cele două șine la aparat. Odată ce curentul electric a ajuns la difuzor, acesta a început să scoată un sunet de bas ritmic, extrem de asemănător cu un cod Morse.

Lăsând la o parte sunetul ciudat, cei doi ruși au reușit să transforme micul voltaj din șine în curent continuu cu ajutorul unui condensator și a unei diode la care a fost conectat cablul de încărcare al mobilului. Odată cablul conectat la mobil, bateria telefonului a început să se încarce direct de la șină. Condensatorul celor doi era de doar 25 de volți, însă kreosan consideră că s-ar putea folosi condensatori cu o tensiune și mai mare, de vreme ce șina este permanent electrificată.

Lăsând la o parte mica descoperire a celor doi ruși, merită de menționat că un astfel de experiment este extrem de periculos iar consecințele acestuia pot fi foarte grave. Pe lângă faptul că puteți fi călcați de tren, intervențile care deviază curentul transmis prin șine pot activa alarme false controlorilor de trafic sau, în caz că semnalele de tren sunt automate, pot întârzia garniturile prin activarea culorii roșii la semafor. De obicei, voltajul mic este folosit ca un senzor pentru calea ferată, care detectează dacă sunt obiecte căzute pe șină sau dacă un alt tren folosește aceeași linie. Cum conductorii de tren au nevoie de acest senzor pentru a putea reacționa la timp, jucatul cu șina de cale ferată poate avea consecințe mult mai grave decât joaca inofensivă de-a încărcatul de telefon. Așadar, nu încercați așa ceva acasă.