Cum să îți securizezi casa inteligentă împotriva hackerilor

Cum să îți securizezi casa inteligentă împotriva hackerilor

Casa inteligentă este o binecuvântare, dar și un blestem, având în vedere că dispozitivele de acest fel au parte de probleme de securitate.

Încă nu se știe cine a orchestrat atacul DDoS de săptămâna trecută, ce a pus la pământ mai multe site-uri importante de pe internet. Cu toate acestea, s-a aflat că în spatele acestui atac au stat sute de mii de dispozitive, majoritatea fiind cele pe care le-ai găsi în casa inteligentă tipică.

Dacă vrei ca dispozitivele tale de aceste fel să nu ia parte la atacuri, poți să iei câteva măsuri pentru a preveni folosirea device-urilor tale în astfel de scopuri.

Casa inteligentă are nevoie de parole puternice

Parolele reprezintă prima linie de apărare când vine vorba de dispozitive inteligente, în două moduri. Orice utilizator care are acces la sistemele din casa inteligentă are și o parolă. De asemenea, există, de obicei, și o parolă de administrare ce oferă privilegii speciale în materie de acces la funcții.

Producătorii folosesc de obicei o parolă standard, cea mai întâlnită fiind chiar ”admin”, și recomandă schimbarea acesteia. Cu toate că uneori ignorăm acest sfat, nu trebuie să mai cădem pradă ideii conform cărora vom schimba parola ”mai târziu”.

Schimbă numele fiecărui dispozitiv pe care îl ai

Fiecare device pe care îl deții are propriul nume cu care este vizibil pe internet; dacă ai posibiltatea, schimbă acest ”device ID”, ce conține, de obicei, și numele producătorului. Asta vă dă dispozitivul de gol extrem de repede, astfel că un hacker știe foarte ușor ce metodă trebuie să folosească pentru a ataca sistemul. De asemenea, permite individului să înțeleagă și că nu v-ați sinchisit să faceți această schimbare nici pentru alte dispozitive din casă.

Ideal este să schimbați acest device ID în ceva care să nu ofere vreo informație hacker-ului. Un sistem de litere și cifre, asemănător unui cod, este ideal.

Ține-ți dispozitivele la curent cu ultimele update-uri

Fii sigur că ai făcut update-uri la toate dispozitivele pe care le ai, inclusiv router-e și puncte de acces, care sunt cheia către restul casei tale. Hackerii se țin la curent cu noutățile din domeniu și cu vulnerabilitățile de sistem, iar un device cu un software învechit este o țintă sigură.

Securizează-ți rețeaua de internet din casă

O rețea deschisă poate arăta că ești mărinimos cu vecinii ce au nevoie de Wi-Fi, dar pentru hackeri, o astfel de decizie nu reprezintă decât o nouă portiță de acces către device-urile tale. Când configurezi o astfel de rețea, alege întotdeauna opțiuni denumite ”secure” sau ”encrypted”. Dacă nu știi exact după ce ar trebui să te uiți. alege întotdeauna WPA2, dacă apare pe listă.

Nu toate dispozitivele din casa inteligentă au nevoie de acces la internet

Unele dispozitive inteligente nu au nevoie de o conexiune la internet pentru a funcționa; cel mult, acestea se conectează periodic la serverele producătorului pentru monitorizarea funcționării și pentru a verifica dacă există update-uri. Dacă device-ul tău nu are nevoie de internet pentru o funcționare corespunzătoare, deconectează-l de la internet. Astfel, închizi una din ușile prin care un hacker îți poate ”intra” în casă, arată și cei de la digitaltrends.com.

Dispozitivele ieftine te pot costa mai mult decât ai crede

Da, chiar dacă ai obținut un preț mai bun pentru un dispozitiv asemănător cu cel dorit, dar care este al unui brand mai puțin cunoscut, s-ar putea să ai mai mult de plătit în viitor. Companiile mari își permit să facă update-uri constante securității unor astfel de dispozitive, ceea ce le lipsește firmelor obscure.

Casa inteligentă îți oferă foarte multe avantaje când vine vorba de simplificarea activităților de zi cu zi, dar, la rândul tău, trebuie să le oferi dispozitivelor din această rețea ceea ce au cel mai mult nevoie: securitate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: