Cum protejezi fișierele sensibile pe Mac

Cum protejezi fișierele sensibile pe Mac
Alexandru Puiu
Alexandru Puiu
11:00 27.07.2016

Deși un Mac include câteva funcții avansate de criptare a întregului hard disk, există o opțiune mai simplă dacă vreți să protejați câteva fișiere sensibile. 

Atât pe Mac cât și pe un PC cu Windows există numeroase aplicații software pe care le puteți folosi pentru a vă cripta hard disk-ul, un director sau câteva documente importante. În Mac OS X însă, există o soluție simplă care vă rezolvă problema criptării și nu necesită instalarea de aplicații suplimentare. Aceasta implică crearea unei imagini protejate cu parolă pe care o puteți accesa cu ușurință de oriunde. În plus, o puteți transfera pe un stick sau hard disk extern.partitie criptata pe mac

Cum protejezi fișierele sensibile pe Mac prin criptare

Pentru a vă crea o imagine criptată în care să puteți transfera rapid documente mai mici sau mai mari trebuie să intrați în Disk Utiliy, fie din Finder – Applications – Utilities, fie din Spotlight. Din meniul principal al aplicației, apăsați pe New Image și aveți grijă să definiți parametrii noii imagini la fel ca în imaginea de mai sus. Singura mențiune este că ar fi bine să definiți dimensiunea proporțional cu volumul de informații pe care vă propuneți să-l stocați în interiorul ei. Eu am optat pentru 100MB, dar poate fi câțiva GB. De asemenea, unde este selectat Documents, ca destinație pentru noua imagine, puteți selecta altceva.

În momentul în care ați apăsat pe Create, veți fi nevoiți să introduceți o parolă pe care ar fi util să o țineți minte, altfel, nu vă veți mai putea accesa fișierele. Dacă ați uitat parola, imaginea devine neutilizabilă. Pentur un grad suplimentar de securitare, ar fi ideal să debifați ,,Remember password in my keychain”. În câteva momente, imaginea va fi creată și va apărea sub forma unui disk pe desktop sau în Finder cu numele definit de voi. Copiați orice în ea ca și cum ați interacționa cu un stick. Când ați finalizat transferul de date, faceți click dreapta pe ea și alegeți Eject. În momentul în care veți da dublu click pe imaginea criptată din Finder pentru a transfera noi fișiere sau pentru a le accesa pe cele care sunt deja acolo, vi se va cere parola definită inițial.

Dacă nu mai aveți spațiu în acea imagine, o puteți redimensiona. Faceți click dreapta pe numele ei în Finder când aceasta nu este montată și, din meniul contextual, alegeți Open With Disk Utility. Faceți click pe ea în partea stângă a noii ferestre și alegeți butonul Resize image din dreapta. Introduceți noua dimensiune și confirmați modificarea cu un click pe Resize.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: