Cum poți comprima o noapte de somn în câteva ore

Cum poți comprima o noapte de somn în câteva ore

Dacă ești un om căruia îi place să facă multe lucruri pe parcursul unei zile, probabil ai deseori senzația că nu îți ajunge timpul.

Acest lucru e amplificat de faptul că ai nevoie și de somn. Medicii recomandă aproximativ opt ore, dar dacă ai trecut prin liceu, facultate, masterat sau alte perioade solicitante, cu siguranță ai încercat să sfidezi regula asta. Dacă ești compus din același material genetic precum un om normal, probabil ai și eșuat lamentabil, sfârșind epuizat.

Ei bine, Akshat Rathi de la Quartz a încercat o metodă de odihnă pe care a consacrat-o însuși Leonardo da Vinci: somnul polifazic. Se crede că acesta nu dormea pe perioada nopții atât cât ar fi trebuit, ci doza somnul în mai multe intervale, pe perioada celor 24 de ore ale unei zile. Astfel, la fiecare patru ore, da Vinci ajunsese să doarmă 15 minute, limitându-și astfel timpul de somn la doar o oră și jumătate pe zi. Iar timpul pe care îl ”economisea” astfel îl putea folosi la realizarea creațiilor pentru care a devenit celebru.

Se spune că da Vinci a practicat această metodă mulți ani la rând, fără ca măcar să se simtă obosit. Din contră, opera lui prodigioasă este dovada faptului că geniul renascentist își folosea mintea la capacitate maximă.

Akshat a încercat metoda, reducând perioada de somn recomandată la aproximativ patru ore și jumătate pe zi. Practic, somnul se împarte în trei etape principale: somnul ușor, somnul adânc și REM, această ultimă fază fiind cea în care apar visele. Multe specii de animale aplică metoda aceasta de somn, iar studiile anterioare sugerează că și strămoșii noștri procedau astfel.

În video-ul de mai sus, Akshat își povestește experiența în două minute, iar reușita lui s-ar putea să te inspire să încerci și tu să dormi câte 20 de minute pe zi la fiecare câteva ore. De asemenea, dacă dorești informații adiționale, găsești aici reportajul complet.

Etichete: