Cum pot fi furate datele dintr-un computer cu ajutorul sunetelor generate de Hard Disk

Cum pot fi furate datele dintr-un computer cu ajutorul sunetelor generate de Hard Disk

Cercetătorii au descoperit o modalitate prin care pot fura date dintr-un PC, folosind sunetele mecanice generate de hard disk.

Nu este o modalitate tocmai practică, dar schema a fost creată pentru sistemele care au fost izolate total de internet. Cei care au dezvoltat metoda sunt aceiași cercetători israelieni care au arătat cum pot fi furate datele cu ajutorul ventilatoarelor din computer. În cadrul unui nou studiu, pe care îl poți citi aici, experții au explicat exact cum funcționează acest DiskFiltration.

Aparent, este necesară manipularea brațului mecanic intern al drive-ului, astfel încât acesta să genereze semnale binare. În mod normal, acest braț mecanic doar citește și scrie datele în hard drive, dar atunci când e în curs de utilizare, generează sunete la frecvențe diferite, pe care experții israelieni au hotărât să le exploateze, potrivit PC World.

Au dezvoltat un malware numit „DiskFiltration”, care poate infecta un computer bazat pe Linux, astfel încât să poată controla operațiunile făcute de hard disk. Pentru a înregistra zgomotul emis, cercetătorii au plasat un Samsung Galaxy S4 în apropiere, pentru a decripta semnalele. Au descoperit că tehnica descoperită poate fura inclusiv parole. Oricum, rata transmisiei este destul de lentă, la doar 180 de biți pe minut, iar raza trebuie să fie mai mică de doi metri.

În orice caz, metoda pare să funcționeze, chiar dacă nu e foarte la îndemână. Pentru a o aplica, un hacker ar trebui să infecteze sistemul cu ajutorul unui stick USB, apoi să extragă datele înregistrând sunetele respective. Puteți vedea în clipul de mai sus cum funcționează DiskFiltration.

Citește și: