17 ian. 2016 | 18:28

Cum plănuiesc rușii să protejeze Pământul de asteroizi

ACTUALITATE
Cum plănuiesc rușii să protejeze Pământul de asteroizi

Cum putem proteja Pământul de asteroizi periculoși? NEOShield e un proiect care are în vedere întocmai această misiune deloc ușoară.

Cercetătorii ruși cred că, la momentul actual, o explozie nucleară provocată foarte aproape de un asteroid periculos rămâne cea mai eficientă metodă de modificare a traiectoriei acestuia și de evitare a impactului. Deși momentan armele nucleare sunt interzise în spațiu, în caz de urgență, astfel de interdicții vor fi lăsate deoparte, potrivit Centrului de Cercetare și Inginerie al Comunității Științifice din Rusia, citat de cei de la RT.

Cercetătorii cred că cea mai sigură metodă de a influența orbita unui asteroid este în spațiu, nicidecum aproape de Terra. De asemenea, experții ruși consideră că totul trebuie să fie făcut în așa fel încât asteroidul să nu se dezintegreze în bucăți mai mici. Explozia ar forța modificarea traiectoriei către o zonă sigură.

 

NEOShield e un proiect, care, după cum spuneam, a fost gândit întocmai împotriva amenințării Pământului și pentru evitarea unui destin asemănător celui al dinozaurilor. A fost fondat, în mare parte, de Comisia Europeană și a adus laolaltă cercetători din Germania, Franța, Spania, Marea Britanie, Rusia și America. TsNIIMash a participat activ în construcția proiectului NEOShield. Institutul face parte din agenția spațială rusească Rokosmos, specializată în dezvoltarea rachetelor balistice, de apărare și unitățile lor de propulsie.

Programul spațial federal rusesc include înființarea unui centru spațial dedicat potențialelor amenințări ale asteroizilor și cometelor. Patru sateliți Nebosvod-S (Welkin) vor fi trimiși special pentru a monitoriza eventualele amenințări. Doi dintre ei vor fi plasați în orbita circumterestră, iar alți doi în cea circumsolară.

Și NASA e implicată activ în găsirea de metode de protejare a Pământului. În decembrie 2015, Ministrul de Urgențe al Rusiei a raportat că vor fi 11 ocazii în care asteroizi de dimensiuni mari vor ajunge în proximitatea Terrei, în următorii 35 de ani. Cel mai apropiat e așteptat pe 12 octombrie 2017, când asteroidul 2012 TC4, cu 17 metri în diametru, va trece pe lângă Pământ prin orbita Lunii, la o distanță de 115.000 de kilometri, adică mai puțin de o treime din distanța Pământ-Lună.