Cum îți controlezi PC-ul folosind un controller de Xbox sau Steam
Dacă aveți un PC conectat la televizor pentru divertisment sau gaming, un controller de Xbox sau Steam poate deveni unealta perfectă pentru a-l controla.
Dacă obișnuiți să interacționați cu computerul vostru de la distanță, este foarte probabil să aveți deja achiziționată o tastatură wireless și un mouse. Există însă un mod mult mai facil și intutitiv pentru a vă controla PC-ul cu Windows și acela implică un controller de Xbox sau Steam. Implicit, controllerele de Xbox 360 sau Xbox One funcționează foarte bine cu majoritatea jocurilor pe care le aveți instalate. Nu le puteți însă folosi nativ pentru a naviga pe internet sau a deschide un document Word. Din fericire, există o soluție. În ceea ce privește controllerele Steam, acestea au fost făcute pentru a funcționa nativ și în Windows, cu câteva trucuri, înlocuind perfect atât un mouse, cât și o tastatură.
Ce trebuie să instalați pentru a folosi un controller Xbox în Windows
Cei de la Microsoft s-au gândit că nu ați fi tentați niciodată să folosiți un controller de Xbox One sau Xbox 360 pentru a naviga pe desktop, din acest motiv au omis să includă respectivul set de funcții. Pentru a câștiga însă aceste beneficii, cel mai facil ar fi să instalați un utilitar terț intitulat Gopher360. Acesta poate fi descărcat gratuit de aici. După instalare, nu necesită nici un fel de configurație complicată. Pur și simplu funcționează.
După ce ați deschis Gopher360 pentru prima oară, cu controller-ul de Xbox conectat, cu stick-ul analog din stânga veți putea muta cursorul pe ecran, în timp ce butonul A poate fi folosit pentru click stânga și X pentru click dreapta. În plus, D-Pad-ul poate înlocui săgetuțele de pe tastatură, stick-ul analog din dreapta poate fi folosit pentru scroll, iar B poate funcționa ca Enter. Start vă apelează butonul de Star din Windows.
În cazul în care vreți să și tastați ceva folosind tastatura virtuală din Windows și controller-ul de Xbox, trebuie să faceți click dreapta pe Gopher360 și să alegeți ,,Run as administrator”. Dacă vreți să ruleze implicit în totdeauna ca administrator, trebuie să faceți click dreapta pe Gopher.exe, să dați click pe Properties, iar pe pagina Compatibility să bifați ,,Run this program as administrator”. Confirmați modificările cu Apply și Ok.
Pentru a apela rapid tastatura virtual din Windows 10, faceți click dreapta pe taskbar și alegeți ,,Show touch keyboard.” Lângă ceas, în dreapta jos va apărea o icoană cu tastatura. Dați click pe ea și imediat va fi afișată pe ecran. În mod evident, nu este cea mai facilă metodă pentru a tasta cantități foarte mari de text, dar e perfectă pentru a căuta un clip pe YouTube sau un film pe Netflix.
Pentru că tot acest sistem funcționează doar dacă Gopher rulează, ar fi ideal să-l puneți în Startup pentru a porni o dată cu sistemul de operare. Cea mai rapidă cale pentru a face acest gest este să apăsați pe butonul de start din Windows, să tastați cuvântul ,,startup” fără ghilimele și să dați click pe primul rezultat. Acela va fi un director gol, cel mai probabil. Odată afișat pe ecran, în Gopher.exe trebuie copiat în acel director intitulat Startup.
Ca alternative la Gopher, cu un pic mai multe opțiuni dar și semnificativ mai dificil de configurat sunt JoyToKey – contra cost, Controller Companion – contra cost și Xpadder – gratuit. Opțional, puteți încerca și unul dintre ele dacă simțiți că nu vă oferă suficient de multă flexibilitate Gopher.
Un controller Steam funcționează pur și simplu
Menite să fie folosite în tandem cu sisteme Steam Machine, controller-ele Steam funcționează foarte bine și în Windows, atât în jocuri, cât și pe desktop. În plus, datorită designului său, vă este mult mai ușor să-l folosiți pentru a înlocui un mouse și o tastatură.
Dacă optați pentru un Steam Controller, touchpad-ul din dreapta mută cursorul pe ecran. O mișcare rapidă pe același touchpad va genera o mișcare accelerată a cursorului. Primul trigger din dreapta este bun pentru click stânga, iar cel din stânga pentru click dreapta. Poate părea un pic nenatural, dar având în vedere că triggerul din drepta este în dreptul touchpad-ul pe care îl veți folosi în cea mai mare parte a timpului, va fi mai confortabil. Touchpad-ul din stânga funcționează pnetru scroll, în timp ce joystick-ul înlocuiește săgetuțele de pe tastatură.
În cazul în care nu sunteți mulțumiți cu aceste setări, le puteți schimba cu ușurință. Porniți interfața Big Picture din Steam, optați pentru Settings în colțul din dreapta sus și intrați la Configurations din secțiunea Controller. Pagina ,,Desktop configuration” vă afișează controllerul și funcțiile implicite ale butoanelor, tot de aici le puteți modifica. Ar fi fost ideal să puteți folosi tastatura virtuală din Steam împreună cu controller-ul și în Windows, acest lucru nu este însă posibil. Ca urmare, pentru a tasta ceva cu un Steam Controller veți fi nevoiți să apelați la același truc pe care l-am detaliat mai sus în cazul utilizării unui controler de Xbox.
Nu-i mai bună o tastatură și un mouse?
Dacă petreceți foarte mult timp în fața unui computer, cu siguranță nu există nimic care să înlocuiască confortul utilizării unei tastaturi fizice pentru redactarea de documente sau email-uri. Din același motiv există o întreagă industrie dedicată tastaturilor fizice pentru tablete. Pe de altă parte, acest articol este dedicat celor care folosesc HTPC-uri. În momentul în care ai un PC conectat la TV pentru redarea de conținut multimedia dintr-o varietate foarte mare de surse, un controller de gaming este perfect pentru a porni un browser, pentru a căuta un film descărcat anterior sau pentru a intra într-un joc. Ar fi fost ideal ca cei de la Microsoft să servească aceste funcții la pachet cu un controller de Xbox One sau Xbox 360, dar, după cum ați văzut mai sus, nu este foarte dificil să le puneți pe roate.