Cum își făceau oamenii selfie-uri pe vremea când nu existau smartphone-uri

Cum își făceau oamenii selfie-uri pe vremea când nu existau smartphone-uri
11:44 18.08.2016

În era smartphone-urilor, selfie-urile sunt aproape o obsesie pentru toată lumea. Totuși, ideea de autoportret nu s-a născut odată cu narcisismul milenialilor și rețelele sociale.

Cei de la History Extra au aruncat o privire către originile selfie-urilor. Într-o dală de piatră din 1365 î.Hr au fost cioplite chipul sculptorului Bek şi al soţiei sale, Taheri. Acum, piatra se află în Muzeul Egiptean din Berlin. Este posibil ca însuşi Bek să fi cioplit aceste portrete, realizând, astfel, primul selfie din istorie.

Înaintând puțin în istorie, în Europa, artiştii au început să picteze autoportrete în epoca medievală. Obișnuiau să le streacoare în picturile pe care le creau pentru alte persoane, de obicei reprezentându-se printr-un chip din mulțime. Totuși, acestea erau mai degrabă semnături ale artiștilor, nu autoportrete. Un autoportret în toată regula ar fi cel al pictorului flamand Jan van Eyck. Pictura acestuia, intitulată „Portretul unui om” a fost realizată în 1433, iar un lucru care a facilitat realizarea ei a fost ieftinirea oglinzilor.

Jan van Eyck - selfie

Cel mai mare autoportretist european a fost Albrecht Dürer din Nurenberg. Portretul său asemănător cu cel al lui Hristos, în care poartă o robă, a fost pictat în 1500, când artistul avea 28 de ani. Printre alţi artişti cunoscuţi se numără Rembrant, Élisabeth Vigee-lebrun, Francisco Goya, Egon Schiele şi Pablo Picasso.

Motivele pentru care aceştia pictau autoportete erau variate, de la introspecţie, autopromovare, practică sau economisirea unor bani. Vincent Van Gogh, care a produs peste 30 de autoportrete între 1886 şi 1889, povestea că era un mod prin care exersa atunci când nu își permitea să plătească un model. Apariţia fotografiei a oferit tuturor oportunitatea de a-şi face un autoportret.

Cât despre primul selfie realizat cu un aparat foto, veteran a fost Robert Cornelius din Philadephia, în 1839, utilizând o tehnică numită daguerotipia. Spre deosebire de imaginile obţinute cu aparatele de astăzi, Cornelius a trebuit să stea nemişcat pentru câteva minute.

Primul selfie realizat cu un aparat foto

Alte fotografii interesante pe care le-am luat din această selecție a celor de la Mashable ne arată primele selfie-uri în oglindă. Primul datează de undeva din prima parte a anilor 1900, iar al doilea din 1948.

Selfie in oglindaSelfie in oglinda - 2

loading...