Cum încearcă România să atragă copiii în domeniul securității cibernetice
Dorin Pena a devenit parte a Cisco Academy în al doilea an de liceu, iar câțiva ani mai târziu a fost angajat de companie. Pentru că activitatea din adolescență a avut un impact atât de mare asupra carierei sale, acesta vrea să îndemne cât mai mulți copii să urmeze aceeași cale, într-un domeniu de viitor precum securitatea cibernetică.
Ministerul Educației are în plan să introducă ore care să orienteze copiii cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani către cariere în acest domeniu. Punerea bazelor abilităților necesare pentru a deveni „hackeri albi” de la vârste fragede s-ar putea dovedi extrem de benefică.
În numele acestei inițiative, companiile organizează sesiuni de training pentru adolescenți, iar organizații nonprofit precum TechSoup duce profesorii în firme din tehnologie, pentru a-i ajuta să înțeleagă aptitudinile de care are nevoie industria, după cum scrie Andrada Fiscutean pentru ZDNet.
„Liceul e perioada în care se construiește baza a orice, de la abilități digitale la înțelegerea bazelor codării, iar calitatea profesorilor de liceu e unul dintre cei mai importanți factori în construirea unei relații sănătoase a tinerilor cu tehnologia”, a spus Elena Coman de la TechSoup România. Inițiativa e, momentan, în faza de pilot, dar organizația are în plan să se extindă enorm în următorii ani.
România este un lider în ceea ce privește talentele IT în Europa, iar această informație nu ar trebui să surprindă pe nimeni. Totuși, la nivel global, există o „criză” a joburilor din domeniu, iar un studiu Intel arată că 82% din profesioniștii din tehnologie cred că e nevoie de mai mulți oameni cu astfel de aptitudini.
Guvernul încearcă să implementeze module de securitate cibernetică obligatorii pentru elevii de generală. Acest lucru s-ar putea întâmpla într-un an, potrivit lui Dan Nechita, consilier al prim-ministrului Dacian Cioloș. Pentru acest scop, Ministerul Educației a lucrat îndeaproape cu CERT (Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică).
„Securitate cibernetică înseamnă inovație. Noi lucrăm la asta și la implementarea unor măsuri care să vină spre cetățeni, spre contribuabili. Vrem să digitalizăm administrația publică. Securitatea cibernetică depinde, în mare măsură, și de vulnerabilități, dar care trebuie anihilate. Prioritatea noastră în securitate cibernetică este deschiderea unui centru național de inovație în România. Credem că securitatea cibernetică trebuie să treacă dincolo de politică. Suntem convinși, însă, că prin politici adecvate putem dezvolta un sistem extrem de competitiv”, a spus Nechita, citat de România Liberă.
De asemenea, cursul Cisco pentru hackeri albi e gratuit pentru elevii de liceu, iar Pena spune că numărul absolvenților a crescut cu 25% anul acesta. România ar ocupa locul șase în Europa, în fața Poloniei și Suediei, dar este depășită de Italia și Franța. Cursul Cisco se numește „Introducere în securitate cibernetică” și îi învață pe elevi despre cele mai comune amenințări, atacuri, vulnerabilități, confidențialitatea datelor și practici pentru folosirea internetului. Cursul este practic și are un examen final.
Compania producătoare de soluții de securitate Antivira are o abordare diferită. A încheiat un parteneriat cu Ministerul Educației pentru a oferi 200.000 de licențe Antivirus Pro în mod gratuit pentru elevii de liceu. Scopul este de a-i educa în ceea ce privește securitatea cibernetică și de a-i încuraja să conștientizeze că există o parte ascunsă a internetului. Compania a organizat și workshopuri, la care au participat inclusiv profesori.