12 oct. 2016 | 13:33

Cum erau spionați oamenii cu ajutorul Facebook și Twitter

ACTUALITATE
Cum erau spionați oamenii cu ajutorul Facebook și Twitter

Conform unor noi informații, autoritățile au apelat la o metodă foarte interesantă pentru a supraveghea anumiți oameni pe Facebook și Twitter.

Geofeedia a intrat în atenția publicului larg în urmă cu câteva luni, atunci când publicații precum Digital Trends au menționat că serviciul respectiv ar fi primit fonduri din partea celor de la CIA. Informațiile recente, însă, demonstrează, însă, că lucrurile au fost mult mai complicate decât atât pe parcursul timpului. Din câte se pare, Facebook, Twitter și Instagram au încheiat colaborarea cu cei de la Geofeedia, însă nu înainte de a vedea un raport foarte interesant cu privire la activitățile acesteia.

Geofeedia ar fi avut înțelegeri cu cele trei rețele sociale, conform cărora ar fi beneficiat de informații publice. În condițiile în care toate cele trei platforme au reguli speciale prin care interzic vânzarea informațiilor legate de utilizatori în scopuri de supraveghere, Geofeedia ar fi colaborat cu cei de la CIA. Astfel, autoritățile din Oakland și din Baltimore ar fi putut să supravegheze anumiți participanți la proteste, considerați periculoși.

Desigur, accesul acestora se limita la conținutul public, precum locații și fotografii, însă cele trei rețele au încheiat colaborarea atunci când au aflat de legăturile cu autoritățile. După cum era de așteptat, oficialii din cadrul Geofeedia au fost acuzați, printre altele, de rasism, însă asemenea lucruri nu pot fi demonstrate în prezent, Deși informațiile furnizate sunt publice, asemenea servicii specializate pot ajuta guvernele să supravegheze întregi comunități într-un mod mult mai eficient, identificând din timp anumite trenduri.

Nici România nu a dus lipsă de scandaluri de acest fel. În urmă cu ceva vreme, o petiție realizată de ApTI și de alte trei asociații nonguvernamentale susține că SRI vrea să folosească fonduri europene pentru supravegherea cetățenilor. Asociațiile au trimis o scrisoare publică reprezentanților naționali și europeni pentru a semnala încălcări grave ale Cărții Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, în special Articolele 7 și 8 legate de dreptul la viață privată și la protecția datelor personale.