07 nov. 2016 | 10:32

Cum a crescut populația Pământului de-a lungul istoriei [VIDEO]

ACTUALITATE
Cum a crescut populația Pământului de-a lungul istoriei [VIDEO]

Populația Pământului a fost întotdeauna în creștere, doar că ritmul acesta a fost unul destul de scăzut până nu demult.

Evoluția planetei din punct de vedere al populației a avut întotdeauna o curbă ascendentă, doar că pe un grafic, lucrurile sunt insesizabile când vine vorba de acestă creștere, deoarece avem de luat în calcul ultimele două secole, care adaugă trepte noi pe scară, arată gizmodo.com.

Estimările cât de cât corecte cu privire la populația planetei încep în anul 0, când se crede că pe Pământ erau între 150 și 330 de milioane de oameni, dar există și estimări care merg până acum 12.000 de an, când ”eram” între 1 și 5 milioane de oameni. Dacă vine vorba de perioade și mai înaintate din istorie, devine aproape imposibil să vorbim despre numere concrete, deoarece populațiile de oameni din perioada pre-istorică erau reprezentată de grupuri de nomazi, vânători-culegători.

Deși în anul 0 eram în jur de 300 de milioane de oameni (dacă luăm o estimare mai optimistă), a durat încă 1800 de ani ca să atingem primul miliard de oameni. Undeva în jurul anului 1925, am ajuns să fim 2 miliarde de indivizi pe planetă, iar al treilea miliard a fost atins în 1959, conform United States Census Bureau. 4 miliarde am atins în anul 1974, conform aceleiași surse, iar al cincilea miliard a fost atins în 1987.

Populația Pământului a ajuns la 6 miliarde în 1999, iar în 2012, am ajuns și la al șaptelea miliard. Estimările pentru viitor sunt variate, dar majoritatea arată că vom atinge pragul de 8 miliarde undeva în 2025, iar pe cel de 9 miliarde între 2040 și 2042. Estimările rezonabile sunt posibile pentru următorii 30 de ani,  însă dincolo de aceasta, valorile variază foarte mult, de la 7 la 16 miliarde de indivizi, acestea fiind intervalele date de către ONU.

Până atunci, putem să ne bucurăm de videoclipul de mai sus, care ne arată exploziile de populație petrecute de-a lungul istoriei.