10 dec. 2016 | 11:14

Cum arătau oamenii în urmă cu 9.500 de ani

ȘTIINȚĂ
Cum arătau oamenii în urmă cu 9.500 de ani

Arheologii de la Muzeul Britanic au reconstruit, precis, fața unui om care a trăit acum 9.500 de ani în orașul antic Jericho, permițându-ne să vedem cum arătam la începuturi.

Reconstrucția a fost făcută cu ajutorul unui mulaj din ghips, după ce o scanare cu un computer tomograf a scos la iveală noi detalii despre craniul omului de atunci. Cunoscut sub numele de ‘’Craniul lui Jericho’’, acest craniu a fost descoperit în regiunea Jericho- actuala Bancă de Vest a Palestinei, în anul 1953, informează sciencealert.com.

Chiar dacă originile acestui om nu sunt cunoscute, specialiștii cred că era o persoană importantă în acele vremuri, doarece oamenii care l-au ingropat i-au acordat o mare atenție. Craniul său a fost umplut cu ghips. Cu toate că pare ciudat, umplerea craniilor cu ghips este un ritual vechi de inmormântare.

Procesul consta în separarea capului de restul corpului, umplerea acestuia cu ghips, aplicarea unui strat de vopsea, iar în final, în locul ochilor se puneau coji. Această tradiție este un proces care se potrivește cu perioada 8.200 – 7.500 î. Hr. Acest craniu este considerat a fi cea mai bună dovadă a ritualurilor de înmormântare din acea perioadă.

oamenii in urma cu 9.500 de ani

Potrivit directorului, echipa a descoperit că o bucată de maxilar îi lipsește și că dinții erau cariați. Acesta a avut la un moment dat și nasul rupt, iar la cap a avut legat un bandaj. Bandajul era folosit în trecut pentru a remodela capul și a-i da o formă ascuțită.

‘’Acesta a fost cu siguranță un adult în momentul în care a murit, dar nu știm din ce cauză au fost îngropate și celelalte cranii descopreite lângă acesta’’, a declarat directorul Muzeului Britanic.

Echipa a reușit să reproducă  perfect capul omului cu toate detaliile pe care le-au aflat și, astfel, au oferit o nouă viziune lumii despre cum arăta omul la început. Ceea ce arheologii cred că nu vor afla niciodata este cultura din care făcea parte acest bărbat.

Prin prelevarea de mostre ADN, arheologii susțin că, posibil, craniul va fi afectat și nu este sigur că vor obține informațiile pe care le vor.

Autor: Sebastian Rotaru