02 iun. 2016 | 15:03

Acum există o aplicație prin care poți traduce Biblia în emoji-uri

ENTERTAINMENT
Acum există o aplicație prin care poți traduce Biblia în emoji-uri

Dacă am face o paralelă, am spune că Dumnezeu a creat lumea în șase zile, în a șaptea s-a odihnit, iar în a opta a descoperit emoji-urile.

După 6.000 de ani (dacă ești creștin) și 4,5 miliarde de ani (dacă nu ești), Biblia a ajuns să fie tradusă în limba mileanialilor, pe care o numim simplu „limba emoji”. Aplicația pentru iOS a fost creată de un tânăr cu multă imaginație și cu cel puțin la fel de mult timp liber și se numește Bible Emoji: Scripture 4 Millenials. Aparent, cei 80 de emoji traduc 200 de cuvinte.

Acesta a folosit ca suport Biblia King James (regelui Iacob), care reprezintă prima traducere în limba engleză a Bibliei, tipărită în anul 1611. Biblia regelui Henric al VIII-lea (monarh care şi-a declarat astfel separarea faţă de Biserica Catolică) s-a dorit a fi o traducere completă şi corectă, care să nu includă neconcordanţele celor aproximativ 50 de Biblii existente la data aceea.

De exemplu, un pasaj din „Geneză” arată cam așa, și s-ar traduce drept“The Lord saw the light, that it was good. And the Lord divided the light from the darkness”:

Creatorul aplicației e anonim și se ascunde, la rândul său, după un emoji, pentru a evita vreo tragere la răspundere. Acesta lucrează și la o versiune pentru Android, dar între timp, toți cititorii din toate religiile își pot traduce versetele preferate în emoji pe site-ul Bibleemoji.com.

Deși inițiativa e amuzantă, să nu uităm de acest studiu, care arată că o bună parte din emoji-uri nu au sens nici pentru cei care le folosesc regulat. Experții în lingvistică compară emoji-urile cu hierogrifele egiptenilor, pentru că, până la urmă, avem de-a face cu un nou limbaj, care înlocuiește cuvântul scris. Și totuși, nimeni nu poate contesta faptul că emoji-urile nu ne ajută nicidecum să comunicăm mai bine, ba chiar dimpotrivă.

Pentru a confirma acest lucru, o echipă de oameni de știință de la Universitatea din Minnesota a intervievat 304 oameni în legătură cu semnificațiile pe care le atribuie celor mai populare emoji-uri. În 25% din situații, participanții nu au putut nici măcar să cadă de acord în privința emoției transmise.