Probabil că nimeni nu se aștepta la asta, dar melcii ar putea fi următorul as în mâneca dezvoltatorilor de inteligențe artificiale și roboți inteligenți.
Modul în care aceștia gândesc referitor la mâncare i-ar ajuta pe experți să îmbunătățească modul în care roboții viitorului iau decizii. Cercetătorii de la Universitatea Sussex au descoperit că aceste vietăți folosesc doar două celule cerebrale pentru a lua decizii complexe. Pe scurt, o celulă îi transmite melcului că îi e foame, iar o a doua îi indică dacă este ceva de mâncare prin preajmă.
Oamenii de știință au atașat electrozi în creierele melcilor studiați, cu scopul de a le măsura activitatea. Ideea e, dacă stăm să ne gândim, genială. Dacă le ies planurile, am putea avea roboți inteligenți, cu creiere alcătuite dintr-un număr redus de componente, dar totuși capabile să realizeze cerințe complexe. George Kemenes, profesorul care a condus studiul, a adăugat și că „acest lucru ne arată cum acest sistem îi ajută să se descurce cu câtă energie folosesc odată ce au luat o decizie”.
Căutarea de mâncare și consumul ei reprezint un comportament complex, orientat spre rezultate și esențial pentru supraviețuire. Se pare că melcii sunt extrem de eficienți în procesarea acestui tip de decizie și ar fi ideal ca și inteligențele artificiale să poată fi adaptate în așa fel încât deciziile pe care le iau să solicite cât mai puțin consum de energie. Studiul integral a fost publicat în Science Daily și poate fi citit pe îndelete aici.