Sistemul care ar putea salva pădurile României

Sistemul care ar putea salva pădurile României

Inspectorul Pădurii ar putea ajuta autoritățile să lupte în mod eficient împotriva celor care taie copaci în mod ilegal.

Despădurirea este una dintre marile probleme cu care se confruntă țara noastră în ziua de azi. Însă site-uri precum Inspectorul Padurii ar putea ajuta la remedierea situației. Conform descrierii din mediul online, acesta reprezintă o măsură a Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor și a Guvernului României de prezentare a activității de exploatare de masă lemnoasă din Romania.

Totodată, acest portal este o metodă automată de identificare a tăierilor ilegale din Romania. Utilizatorii vor avea acces la alerte provenite de la sateliți care indică cu mare acuratețe, la anumite intervale (de la două, până la șapte zile) orice modificare în structura vegetației forestiere de pe teritoriul României. Potrivit site-ului Motherboard, ar fi vorba de trei sateliți. Zonele în care au fost observate tăieri sunt marcate cu roșu. Ulterior, imaginile sunt suprapuse peste baza digitală a autorităților, care indică zonele în care sunt autorizate tăierile de copaci.

În cazul în care sunt observate tăieri în zone în care nu s-a permis acest lucru, este clar că au de-a face cu operațiuni ilegale. La mijlocul acestui an a fost lansată și aplicația Inspectorul Pădurii. Cu ajutorul acesteia, oricine poate verifica, cu propriul telefon, dacă un camion sau altul care transportă masă lemnoasă o face cu acte în regulă sau nu. Cu alte cuvinte, această aplicație oferă posibilitatea populației să verifice într-un mod extrem de simplu, printr-un singur pas, legalitatea unui transport de lemne.

Până atunci, cetățenii care suspectau un transport ilegal de lemne trebuiau să sune la 112, apoi operatorii trebuiau să verifice dacă transportul se află în baza de date SUMAL, iar abia apoi, dacă transportul era ilegal, puteau fi chemate autoritățile. Acum, oamenii care folosesc aplicația știu dinainte dacă un transport este aprobat sau nu.

Citește și: