Cum ar fi fost Moromeții dacă ar fi existat Facebook

Cum ar fi fost Moromeții dacă ar fi existat Facebook

Moromeții, varianta 2016. Cu: Victor Rebengiuc, Tudor Aaron Istodor, Alex Bogdan și alte două apariții feminine, pe…

Posted by Premiile Gopo on Sunday, 27 March 2016

Ei bine, probabil că și voi faceți parte din grupul oamenilor care au fost torturați de demonstrațiile și caracterizările pentru Moromeții la bacalaureat. Dacă da, video-ul de mai sus o să vă amuze.

Luni, 28 martie 2016, de la ora 19.00, pe TVR 2 și TVR HD, se va transmite Gala Premiilor Gopo, iar Victor Rebengiuc, Tudor Aaron Istodor, Alex Bogdan au făcut un mic remake al filmului Moromeții, adaptat la societatea digitală a lui 2016, în care „timpul nu mai are răbdare cu oamenii”.  Rolul principal, al lui Ilie Moromete, este interpretat tot de legendarul Rebengiuc, iar în video-ul de mai sus vedeți adaptarea unei scene marcante a cinematografiei românești.

Lungmetrajul alb-negru Moromeții, adaptat după primul volum al romanului omonim de Marin Preda (1922-1980) și lansat în 1987, constituie un reper pentru istoria cinematografiei românești, într-o perioada în care creația artistică era sufocată de cerinţele propagandistice. Ecranizările după operele literare consacrate au fost, pentru regizorii români, instrumente de apărare a libertății de exprimare și mijloace subtile de contestare a regimului comunist opresant.

Acum puțin timp, la împlinirea a 30 de ani de la lansarea filmului şi a 60 de ani de la apariţia ediţiei princeps a cărţii lui Marin Preda, regizorul Stere Gulea a anunţat că a scris un scenariu care va sta la baza unei noi ecranizări, Moromeţii 2. Rămâne de văzut dacă vom afla mai multe despre peliculă în această seară.

Citește și: