23 nov. 2016 | 13:52

Cum afli cheia de instalare pentru Windows și Office instalate pe PC-ul tău

ACTUALITATE
Cum afli cheia de instalare pentru Windows și Office instalate pe PC-ul tău

Încă de la prima versiune, cheia de instalare la Windows a fost o constantă și, cu toate că nu este foarte evident, respectivul cod rămâne salvat în sistem. Secretul este doar să știți cum să-l aflați pentru a-l folosi în cazul unor instalări ulterioare.

Precum multe alte aplicații pe care le instalați pe un PC, licențierea sistemului de operare se realizează prin intermediul unui cod sau număr serial format din cifre și litere. Dacă nu cumva îl aveți salvat pe un sticker undeva pe carcasa sistemului, ar fi bine să-l notați pe o foaie de hărtie în eventualitatea în care vreți să reinstalați la un moment dat Windows-ul. Deși în trecut era mult mai util, în majoritatea cazurilor, cheia de instalare la Windows 10 este asociată configurației voastre hardware, iar sistemul se activează automat după reinstalare, la câteva momente după ce v-ați conectat prima oară la internet. Chiar și atunci însă, ar fi bine să aveți în vedere acest mic truc.

De foarte mulți ani a existat un utilitar creat de NirSoft intitulat ProduKey. Pe lângă cheia de instalare la Windows, acest progrămel vă afișează imediat codul serial aferent instalării voastre de Office, Exchange Server, SQL Server și nu numai. După ce v-ați notat respectivele coduri, le puteți folosi la instalările ulterioare.

ProduKey poate fi descărcat folosind această adresă pentru versiunea pe 32 de biți și această adresă pentru varianta pe 64 de biți. Programul este complet gratuit și, imediat după ce ați descărcat arhiva zip, îl puteți dezarhiva și rula. În doar câteva momente, similar cu captura de ecran de mai sus, veți vedea codurile de instalare la Windows și Office.

Merită reținut că ProduKey funcționează și pentru extragerea cheii de instalare la Windows în cazul unui PC nefuncțional. Singurul lucru pe care trebuie să-l faceți atunci, dacă este posibil, e să scoateți hard disk-ul din vechiul sistem, să-l conectați la un computer funcțional și să rulați din nou utilitarul mai sus menționat. Pentru a vedea numărul serial de instalare al Windows-ului defect, din meniul File, apăsați pe Select Source. Bifați ,,Load the product keys form external Windows Directory” și apăsați pe Browse. Selectați directorul Windows de pe hard disk-ul proaspăt conectat și apăsați pe Ok. Informațiile necesare vor fi afișate îndată.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele