Creierul nostru are propria amprentă, modelată de experiențele de viață
Știm deja zicala conform căreia creierul fiecăruia are conexiuni diferite, dar acum avem și dovezi în această direcție.
O echipă de cercetători de la institutul Carnegie Mellon a dovedit că, literalmente, creierele noastre sunt construite diferit. Echipa a reușit să dezvolte o metodă prin care creierul uman poate fi amprentat, folosind tehnica RMN de difuzie. Aceștia au descoperit că structura conexiunilor din creierele noastre este atât de unică, încât poate fi folosită pentru a identifica indivizi.
Conform articolului publicat în jurnalul PLOS, cercetătorii au studiat rezultatele a 699 de teste RMN de difuzie obținute de la pacienți. Scanarea RMN de acest fel poartă numele ”de difuzie” pentru că folosește procesul de difuzie a moleculelor de apă în țesuturile biologice, astfel încât imaginile generate să aibă contrast, arată engadget.com.
Aceștia au calculat distribuția apei în conexiunile căilor materiei albe din creierul fiecărui pacient și au ajuns la concluzia că modul de așezare a conexiunilor este unic, la fel cum fiecare individ are o amprentă a degetelor diferită de a oricărei alte persoane. Nici măcar conexiunile gemenilor nu sunt asemănătoare, acestea fiind unice în proporție de 88%.
Pentru a se asigura că au ajuns la o concluzie corectă, oamenii de știință au făcut și 17.000 de teste de identificarea unui individ pe baza amprentei creierului. Rezultatele au avut o precizie de aproape 100% în cazurile de identificare.
Echipa a confirmat și o altă teorie: creierul și structura acestuia sunt afectate de experiențele de viață ale individului, cum ar fi o boală sau traiul într-un mediu sărac.
Astfel, cercetătorii pot folosi metoda pentru a înțelege cum astfel de evenimente marcante ne modelează creierul. Dacă o astfel de metodă va fi folosită pentru identificare în viitor, rămâne de văzut. Cert este că momentan, echipa dorește să găsească mai multe aplicații ale amprentării în domeniul medical.
Unul dintre cercetătorii de la Carnegie Mellon, Timothy Verstynen, afirmă că ”asta confirmă ceea ce am presupus întotdeauna în neuroștiință, că rețelele de conexiuni din creier sunt unice și că experiențele de viață sunt reflectate, oarecum, acolo.”