Contrar proverbului, inteligența artificială poate judeca o carte după copertă

Contrar proverbului, inteligența artificială poate judeca o carte după copertă

Știm cu toții zicala conform căreia nu trebuie să judeci o carte după copertă, dar inteligența artificială pare să ne contrazică.

Dacă mergem literalmente pe linia acestui proverb, atunci ar trebui să judecăm coperțile de cărți, deoarece multe dintre acestea sunt create în mod cât mai atractiv, pentru ca cititorii să fie cât mai interesați de cartea în cauză și să-i atragă spre citit.

Ne pricepem destul de bine la judecatul acestor coperți, dar se pare că și inteligența artificială poate face același lucru, poate chiar mai bine decât noi.

Brian Kenji Iwana și Seiichi Uchida de la Kyushu University, din Japonia, au reușit să ”învețe” o rețea neurală să studieze coperțile mai multor cărți și să afle din ce categorie face parte publicația respectivă. Metoda este destul de simplă, iar cei doi au început prin a descărca 137.788 de coperți de cărți de pe Amazon.com, alături de 20 de genuri în care aceste cărți puteau fi clasificate.

Inginerii au folosit 80% din setul de date pentru a educa inteligența artificială despre cum să afle genul unei cărți, uitându-se la o copertă. Rețeaua neurală are 4 straturi, fiecare alcătuit din până la 512 neuroni, ce pot descoperi corelația dintre o copertă și genul cărții. 10% din setul de date a fost folosit pentru validarea modelului de lucru, iar ultimele 10 procente au fost dedicate testării cu coperți necunoscute, arată technologyreview.com.

Rezultatele arată că inteligența artificială a ales corect genul din trei încercări, în 40% dintre cazuri, și a ales corect genul cărții în 20% din cazuri. Astfel de rezultate sunt mult mai bune decât alegerea la întâmplare, iar Iwana și Uchida susțin că această clasificare după copertă este posibilă, dar extrem de dificilă.

Momentan, cei doi încă nu au testat inteligența artificială în comparație cu oameni, pentru a vedea dacă aceasta este mai bună la recunoaștere decât noi. Experimentul ar fi interesant de urmărit și ne-ar arăta dacă o rețea neurală poate judeca o carte după copertă mai bine decât o facem noi.

Citește și: