01 mart. 2016 | 13:49

Avem prea multă încredere în roboți și acest experiment sinistru dovedește asta

ACTUALITATE
Avem prea multă încredere în roboți și acest experiment sinistru dovedește asta

Un studiu recent a demonstrat încrederea oarbă pe care o au oamenii într-un robot, chiar și atunci cănd bunul simț le spune altceva.

În ultimii ani, mai multe personalități din diverse domenii au detaliat riscurile potențiale la care suntem expuși în momentul în care ne bazăm din ce în ce mai mult pe roboți. Se pare însă că respectivele opinii nu au ajuns și la urechile celor 30 de participanți la un studiu ce s-a desfășurat de curând în Statele Unite ale Americii.

Un grup de cercetători de la Georgia Institute of Technology din Atlanta au fost uimiți zilele trecute în momentul în care au finalizat un experiment ce implica un robot. Premisa a fost simplă, 30 de persoane au fost nevoite să părăsească un fel de labirint în caz de urgență. Existau două opțiuni, fie să urmeze semnele evidente de pe pereți și uși către ieșire, fie să meargă după robotul autonom de mai jos, marcat Emergency Guide Robot – Robot Ghid de Urgență.

,,Am fost uimiți. Am crezut că nu va fi suficient de multă încredere și că vom fi nevoiți să facem ceva pentru ca robotul să genereze încredere.” Paul Robinette, studentul responsabil de studiu a rămas uimit de rezultate, dar a reușit să găsească un argument pentru ele. Este foarte probabil ca motivul pentru care oamenii să urmeze un robot în defavoarea semnelor către ieșire să aibă legătură cu omniprezența aplicațiilor GPS pe care ne bazăm zilnic. Indiferent dacă vorbim de Waze sau Google Maps, indirect ne așteptăm ca roboții să ne ajute să ne orientăm în spațiu. Chiar și în urma unor circumstanțe în care o aplicație GPS a greșit traseul și v-a dus în mijlocul pădurii, este puțin probabil să nu încercați să apelați tot la GPS pentru a vă redresa.

La finalul studiului, din 30 de participanți, 26 au decis să urmeze robotul în cazul unei situații de urgență, renunțând complet la principii de bun simț. Două persoane au ignorat semnele de situație de urgență și au rămas în cameră, iar doi indivizi au fost eliminați din studiu din motive necunoscute.

robot studiu analiza

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele