Confirmare oficială: Shakespeare nu și-a scris singur operele

Confirmare oficială: Shakespeare nu și-a scris singur operele

Există, de mult timp, teorii mai mult sau mai puțin conspiraționale, potrivit cărora William Shakespeare nu și-a scris singur operele.

Întrebările legate de adevăratul autor al capodoperelor shakesperiene au apărut la 200 de ani după moartea sa. Printre cei considerați potențiali coautori (sau chiar autori) ai operelor se numără Sir Francis Bacon, Edward de Vere și Christopher Marlowe. Dacă primele două variante sunt destul de îndoielnice, o echipă de oameni de știință a dat un verdict în privința lui Marlowe: acesta poate fi considerat coautor al trilogiei „Henric al VI-lea”, în mod oficial.

O echipă formată din 23 de academicieni din cinci țări diferite au finalizat studiul condus de patru profesori ca editori generali: Gary Taylor , John Jowett, Terri Bourus și Gabriel Egan. Experții au analizat baze de date ample, construite în ultimii 20 de ani, pentru a putea compara mai bine textele diferiților autori. Astfel, au putut stabili fraze și termeni folosiți mai mult de un dramaturg, comparativ cu ceilalți, reușind să identificie intervenția fiecăruia. Specialiștii au dat verdictul că 17 dintre cele 44 de piese de teatru ale lui Shakespeare au fost scrise prin colaborare cu unul sau chiar mai mulți autori.

După cum spune și Gary Taylor, mulți cercetători au suspectat asta, dar nu au avut cum să o dovedească. Marlowe a fost identificat drept autor principal în prima parte din Henric al VI-lea. În partea a treia, Shakespeare este autorul principal, acesta fiind motivul pentru care numele său apare primul, potrivit The Independent.

Marlowe nu era de viță nobilă, dar avusese parte de câțiva ani de educație selectă. Se pare că Marlowe ar fi fost ucis în 1593, dar unii cred că acesta n-a fost decât un zvon și că el ar fi adoptat pseudonimul de William Shakespeare. Unii invocă drept argument faptul că primele referințe la Shakespeare ca dramaturg au apărut la circa două săptămâni după presupusa moarte a lui Marlowe. Desigur, nu știm cât sens are această suspiciune, dar măcar există acum confirmarea legăturii celor doi.

Citește și:
Etichete: