Clevo P870DM – Un monstru silențios [REVIEW]
Clevo 870DM demonstrează că un laptop de gaming extrem de performant nu trebuie să fie, neapărat, o mașinărie zgomotoasă.
Eu, din păcate (sau din fericire, după cum consideră unii), sunt adeptul filosofiei ”totul sau nimic”. Știu. Sunt milioane de oameni exact ca mine. Nu sunt special. Nu asta e ideea. Ideea este că, dacă mi-aș lua un laptop de gaming, mi-aș dori cea mai bună experiență disponibila pe piață în acel moment. Voi fi sincer și voi recunoaște că eu nu cred în laptopurile de gaming. Majoritatea (țin să atrag atenția asupra acestui cuvânt) nu oferă performanțe la fel de bune ca desktop-urile pe care ți le poți construi singur și sunt mult mai scumpe. Având în vedere aceste lucruri, probabil că eu nu mă încadrez în publicul țintă.
Dar laptopurile de gaming sunt din ce în ce mai populare, ceea ce înseamna ca mulți oameni sunt dispuși să investească sume considerabile în astfel de dispozitive. Desigur, având în vedere acest lucru, este normal ca ei să ceara în schimb performanțe de top. În cazul în care te numeri printre aceștia, trebuie să îți spun ca modelul Clevo P870DM se ridică deasupra tuturor celorlalte.
Cu ale sale 4,8 kilograme (cărora li se mai adaugă încă 1,2 kilograme reprezentate de adaptor și cablu), Clevo P870 este un monstru. Dar nici de departe unul nătâng, care să ruleze jocuri dar să se și supraîncălzească și să fie zgomotos în același timp. Nu, aici avem de-a face aici cu un specimen silențios, care își menține temperatura constantă chiar și în condițiile celor mai dificile benchmark-uri. Din punctul meu de vedere, este extrem de important să atrag atenția asupra acestor doua lucruri.
Într-o perioada în care oricine poate să scoată pe piață un laptop cu performanțe bune în timpul jocurilor, zgomotul, throttling-ul și temperatura devin criterii de departajare importante. Din fericire, modelul Clevo P870DM nu are probleme la niciunul dintre aceste capitole. În primul rând, trebuie să menționez câte ceva despre temperatură. În toate sesiunile de gaming pe care le-am efectuat, laptopul a fost plasat pe o masă. Astfel, nu îți pot spune cât de confortabil te vei simți în cazul în care ai de gând să te joci ținându-l pe picioare.
În schimb, temperatura la nivelul mâinilor nu a reprezentat în niciun moment o problemă. Astfel, nicio secțiune a tastaturii nu se va supraîncălzi în așa fel încât să vă deranjeze. În continuare, pentru a monitoriza temperatura procesorului dar și a celorlalte componente, am folosit AIDA64, iar rezultatele, încă o dată, nu au dezamăgit. Chiar și când gradul de utilizare al procesorului a ajuns aproape de 100%, temperatura acestuia a fost stabilă în jurul valorii de 82 de grade Celsius. Având în vedere rezultatele obținute de alte laptopuri similare, nu pot decât să spun că acesta se încadrează în limitele normale.
Laptopul poate fi cumpărat în prezent de pe site-ul TekAdvice.ro.
Iar în ciuda componentelor de top, laptopul este unul cât se poate de silențios. Având în vedere că unele ultrabook-uri devin extrem de gălăgioase chiar și atunci când deschizi câteva taburi în Chrome, performanțele modelului P870DM de la Clevo la capitolul respectiv sunt remarcabile. Doar atunci când am rulat jocuri precum Total War: Attila sau The Witcher 3, acesta a devenit oarecum zgomotos, dar în rest, nu au existat probleme.
Atât temperatura, cât și zgomotul redus, indică o aerisire de excepție a dispozitivului.
Cei care își petrec mult timp redactând diverse texte sau conversând cu prietenii vor fi fericiți să afle că tastatura este una de excepție, spațiile dintre butoane, dar și cursa acestora fiind ideale. Din păcate, nu același lucru poate fi spus despre touchpad. Deși senzația pe care ți-o dă la atingere este una plăcută, iar precizia este una de invidiat, dimensiunile mari nu îți garantează faptul că vei putea parcurge imagini mari fără a a fi nevoit să-ți repoziționezi degetele pe acesta.
De asemenea, conectivitatea este asigurată de nu mai puțin de 5 porturi USB 3.0, un port HDMI, un port USB de tip C cu suport Thunderbolt 3 și DisplayPort, două mini DisplayPort-uri și două porturi LAN.
Clevo P870DM – Puncte Pro
Performanțele, după cum era de așteptat, sunt remarcabile, grație componentelor de top care au fost incluse. Din moment ce versiunea 4K nu a fost disponibilă, am fost nevoiți să ne mulțumim cu versiunea Full HD. În interiorul său, dispozitivul ascundea un procesor Intel Core i7-6700K de 4GHz, 32GB RAM, 240GB pentru stocarea datelor și versiunea de desktop a plăcii video Nvidia GeForce GTX 980, cu 8GB GDDR5.
Fluența în timpul jocurilor era, mai mult sau mai puțin garantă, așa că unul dintre primele lucruri pe care le-am testat a fost procesorul. Rezultatele pe care le-am obținut folosind AIDA64 (imaginea poate fi vizualizată mai sus) au scos la iveală faptul că nu veți avea de-a face cu throttling nici când indicatorul CPU Usage se apropie de 100%. Pentru a fi mai exact, CPU Throttling este o metodă prin care frecvența procesorului este ajustată pentru a economisi baterie sau pentru a reduce temperatura. Aceasta din urmă s-a menținut, însă, după cum am mai spus, în jurul a 82 de grade Celsius, iar procesorul a funcționat la capacitate maximă în timpul testelor.
Testele efectuate cu ajutorul 3D Mark ne-au ajutat să vedem cum se poziționează laptopul acesta în comparație cu unele modele similare. După cum puteți observa în imaginile de mai sus, acesta a avut parte de rezultate mai bune decât 85% din totalul sistemelor testate. În același timp, performanțele sunt la fel de bune precum cele înregistrate de 60% dintre toate dispozitivele similare testate până acum.
În cazul în care îți dorești un kit pentru realitate virtuală Oculus Rift, poți opta fără probleme pentru un laptop Clevo P870DM. Dar dacă îți dorești o mașinărie care îți poate garanta gaming-ul la rezoluții 4K, atunci ar fi mai bine să te orientezi asupra unor sisteme dotate cu procesoare Intel Core i7-4790K. Desigur, nu am uitat de jocuri. De această dată, am ales să testez Total War: Attila, The Witcher 3: Wild Hunt și Battlefield 4. La rezoluție Full HD, cu cele mai bune setări video, toate cele 3 s-au mișcat foarte bine, mai ales Battlefield 4, care nu a scăzut sub 40 FPS în vreun moment.
The Witcher 3: Wild Hunt avea unele momente în care se apropia de pragul de 30 FPS, dar acestea au fost extrem de rare. Cât despre Total War: Attile, pe harta strategică am înregistrat în jur de 30 FPS, însă în timpul bătăliilor, numărul acestora trecea ușor de 40. Nu te aștepta, însă, să ai parte de rezultate similare în cazul în care alegi rezoluția 4K.
Clevo P870DM – Puncte Contra
Prețul. Te așteptai la alte puncte contra în afară de acesta? Poate greutatea sau autonomia slabă a bateriei? În cazul de față, am ales să nu le includ dintr-un singur motiv: principala cauză sunt componentele voluminoase (precum placa video Nvidia GeForce GTX 980 de desktop) care consumă extrem de multă energie.
În configurația testată de noi, dispozitivul are un preț de aproximativ 14.700 de lei. Acestora li se mai pot adăuga alți 1.500 de lei dacă îți dorești un ecran 4K, 1.900 de lei dacă vrei două plăci GeForce GTX 980M în SLI și multe alte mii de lei în funcție de capacitatea de stocare pe care o dorești. În funcție de preferințe, poți ajunge să plătești în jur de 24.100 de lei, preț care îți va garanta nu mai puțin de 3TB SSD pentru datele personale.
Clevo P870DM – Concluzie
Cu greu vei găsi un joc sau o aplicație în ziua de azi care să pună presiune pe un laptop precum Clevo P870DM. Specificațiile de top și construcția excelentă asigură fluență în orice moment și performanțe de top indiferent de activitatea întreprinsă. Iar în cazul în care ești pregătit să achiți un preț considerabil pentru a avea cea mai bună experiența, modelul Clevo este unul dintre cele mai bune dispozitive pe care le poți găsi la noi.