Chinezii fură proiecte de pe Kickstarter și le vând pe nimic

Chinezii fură proiecte de pe Kickstarter și le vând pe nimic

Chinezii își extind piața de produse contrafăcute și se orientează spre Kickstarter, de unde preiau idei pe care le produc în masă și le vând pe mai nimic.

Cu toții știm că sunt mii și mii de obiecte de calitate îndoielnică ce vin din China și despre care glumim că ”sunt făcute pe vapor”. Majoritatea dintre acestea nu sunt produse originale, ci sunt replici mai mult sau mai puțin evidente ale unor produse făcute de branduri respectabile. Știm cu toții despre adidașii Make sau Adibas, dar câteodată lucrurile nu sunt atât de evidente.

Când îți cumperi un produs ceva mai ”diferit” de pe eBay sau de pe AliExpress și alegi să vezi și produsele din Asia, ai șanse mari să dai peste o idee pe care chinezii au copiat-o, fără să îți dai seama. Despre ce vorbim aici, mai exact? Despre stick-uri USB cu design-uri haioase, despre carcase de telefon cu printuri sau despre multe alte mărunțișuri pe care le vrei, dar pe care e posibil să nu le folosești atât de mult pe cât ai crede.

Chinezii s-au reprofilat, se pare, iar acum fură chiar design-uri de pe Kickstarter. Asta a constatat cu stupoare Yekutiel Sherman, care a inventat un selfie stick ce se restrânge într-o carcasă de telefon, pentru un design discret. Acesta a lansat proiectul în decembrie 2015 și nu a durat decât o săptămână pentru ca design-ul său să fie preluat și reprodus în China, pentru o fracțiune din prețul cerut în mod normal, arată boingboing.net.

Carcasa produsă de Sherman avea un preț de 47 de dolari pe Kickstarter, iar copiile de pe Ali Express se vindeau pentru doar 10 dolari, folosind chiar același nume pe care creatorul l-a gândit, Stikbox. E lesne de înțeles că oamenii ar prefera varianta mai ieftină, fără să știe că și calitatea va avea de suferit într-o astfel de situație și că s-ar putea să primească o carcasă ce funcționează impropriu.

 

Citește și: