03 aug. 2016 | 10:20

Chinezii au introdus autobuzul pe sub care circulă mașini

VIDEO VIDEO

În urmă cu aproximativ 3 ani, chinezii au anunțat că lucrează la un autobuz futurist pe sub care vor putea circula mașini. Ideea era menită să rezolve într-un mod inteligent problema traficului.

De-a lungul anilor am văzut multe proiecte din China ce putea fi categorizate ca futuriste. Se pare însă că puterea financiară și un nivel absurd de ambiție sunt suficiente pentru materializarea unor proiecte precum un autobus pe sub care pot circula mașini.

În luna mai a acestui an, proiectul încă mai era demonstrat sub forma unor machete, iar zvonurile erau că îl vom vedea pe străzi pentru prima oară în 2021 – 2022. Tot atunci a fost publicat și clipul de mai sus. Se pare însă că, între timp, proiectul s-a materializat într-un prototip funcțional ce a ajuns deja pe străzile din Qinhuangdao, o localitate din provincia Hebei.

Denumit momentan doar ca Transit Elevated Bus sau TEB, autobuzul este o creație spectaculoasă din foarte multe puncte de vedere. În plus, acesta reușește să rezolve multe probleme cu care se confruntă orașele cu foarte mulți locuitori și foarte multe mașini în trafic. Principiul din spate este simplu, a fost creat pentru a fi suficient de lat și suficient de înalt încât mașini obișnuite și SUV-uri să treacă pe sub el. Nu putem spune același lucru și despre camioane sau tiruri, dar acelea oricum nu circulă prea des pe traseurile obișnuite ale autobuzelor. Limita este practic pentru automobile de maxim 2 metri înălțime. Ca specificații, are 22 de metri lungime, 7,8 metri lățime și 4,8 metri înălțime. În condiții normale, poate transporta 300 de pasageri.

Testul inaugural al Transit Elevated Bus s-a desfășurat în urmă cu câteva zile și a fost detaliat de mai multe publicații asiatice, printre care și Shanghaiist. Din păcate, cel puțin în această fază de dezvoltare, testele au avut loc în condiții controlate, pe o pistă de 300 de metri lungime. Momentan nu se știe dacă aceste autobuze vor fi implementate la scară largă.

transit-elevated-bus-inside

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele